Ilustracija (Pexels)
Ako imate problema s visokim krvnim tlakom, postoji nekoliko načina kako si prilagodbom prehrane i životnih navika možete pomoći i stabilizirati ga. Dijetetičarka Martha Theran je za portal Eat This, Not That podijelila korisne savjete koji bi vam mogli pomoći u tome, prenosi Index.hr.
"Prehrana s niskom gustoćom kalorija, bogata hranjivim tvarima i minimalno prerađena, može pomoći u približavanju krvnog tlaka normalnim vrijednostima, pa čak i dovesti ga u potpuno zdravi raspon. Razliku ćete obično primijetiti već unutar nekoliko dana", pojašnjava ona. Ovo su ključne prehrambene navike koje biste trebali usvojiti.
Njezin prvi savjet je češće kuhanje kod kuće i pripremanje domaćih obroka. "Priprema obroka kod kuće važan je korak u snižavanju krvnog tlaka. To znači da bi vaša prehrana trebala biti što manje prerađena, uz izbjegavanje pakirane hrane, brze hrane te jela iz restorana i dostave", pojašnjava ona.
"Kuhanje vlastitih obroka od svježih, niskokaloričnih i hranjivih namirnica pomaže smanjiti unos natrija i šećera, dok istovremeno povećava unos važnih hranjivih tvari koje pomažu u snižavanju krvnog tlaka, poput kalija, antioksidansa i vlakana," dodaje.
U prehranu je također poželjno povećati unos vlakana. "Dovoljan unos vlakana pokazao se korisnim u prevenciji hipertenzije. Vlakna se nalaze u gotovo svim neprerađenim biljnim namirnicama, pa konzumacija svježeg povrća ne samo da povećava unos vlakana, već i doprinosi snižavanju krvnog tlaka", ističe dijetetičarka.
Ako želite sniziti visoki krvni tlak, trebali biste u organizam unositi manje natrija. Theran pojašnjava da "prehrana s niskim udjelom natrija preporučuje se za kontrolu visokog krvnog tlaka jer visoke količine natrija, koje se nalaze u gotovo svim prerađenim i pakiranim namirnicama, mogu pogoršati hipertenziju utječući na zadržavanje tekućine i proširenje arterija".
Dodaje da je natrij "vrsta elektrolita čija se ravnoteža održava uz pomoć drugih korisnih elektrolita, poput kalija i magnezija, kako bi krvni tlak ostao unutar zdravih granica", prenosi Eat This, Not That.
Dijetetičarka ističe da je korisno smanjiti unos natrija, ali je zato poželjno povećati unos kalija. "Prehrana s niskim udjelom kalija i visokim udjelom natrija doprinosi visokom krvnom tlaku, hipertenziji i kardiovaskularnim bolestima. Kalij, koji se nalazi u namirnicama poput lisnatog povrća, banana, batata, organskog mliječnog proizvoda, graha i avokada, treći je najzastupljeniji mineral u tijelu i igra ključnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Pomaže u izlučivanju viška natrija iz organizma", dodaje.
Kao posljednju opciju, koja se ne odnosi na prehrambene proizvode, ali je dio prehrane, dijetetičarka izdvaja održavanje hidracije tijekom dana. "Dovoljan unos vode tijekom dana ključan je za sprječavanje dehidracije i održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina", zaključuje.