Gibanica (Arhiva Glasa Istre)
Kad ne znate što bi za večeru, možda i za ručak ili što bi ponijeli na posao za marendu, tu je dobro poznata gibanica. Odlična je i solucija za obrok iz ruksaka kada ste u prirodi. Prisjetimo se najjednostavnije, puno puta isprobane varijante slane gibanice, one sa sirom. Inače je jako fina i uz dodatak naribanih tikvica.
Sastojci:
Priprema:
U posudi kratko izmiješamo mikserom tri cijela jaja, pola kg mekog sira, čašicu kiselog vrhnja, naribani parmezan i malu žličicu soli. Nauljimo standardnu četvrtastu posudu za pečenje u pećnici (35x20 cm).
Položimo u tepsiju list za savijače presavijen na pola tako da imamo dva sloja kore. Na to premažemo sloj pripremljenog nadjeva od sira. Slažemo zatim još jednu koru, pa nadjev sve dok ne potrošimo sirni nadjev.
Zadnju koru koju slažemo potrgamo na nekoliko krpica koje složim tako da prekrije nadjev u dva sloja. Na koncu pokapamo po zadnjoj kori ulje ili još bolje maslac.
Gibanica se peče na 190 stupnjeva oko 35 minuta odnosno sve dok zadnja kora po vrhu ne dobije smeđu boju.
Dobar tek!