(Arhiva Glasa Istre)
Istarska maneštra je izuzetno jednostavno jelo za pripremu, a sastojci nisu suviše skupi.
Odlična stvar kod ovog recepta jest što možete pripremiti nešto veću količinu, pa spremiti u frižider - uvriježeno je mišljenje da je maneštra još bolje dan nakon kuhanja.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Očišćen i opran grah prokuhati u malo vode, a zatim ocijediti i isprati.
Kost od pršuta oprati u toploj vodi, ako je velika, rasjeći je na 2 ili više komada (da može stati u posudu za kuhanje), i zajedno s grahom kuhati u vodi u koju se doda list lovora, sitno isjeckan luk i papar.
Pancetu, češnjak i peršin na sitno nasjeckati dok se ne dobije gusta smjesa, pa ubaciti u lonac.
Kuhati u poklopljenom loncu na laganoj vatri oko dva sata, dok grah ne postane mekan, a meso se lako odstranjuje od kosti.
Izvaditi kost, odstraniti meso i usitnjeno vratiti u lonac. Dodati oguljen i na kockice izrezan krumpir, koncentrat rajčice i po potrebi soliti.
Kada grah i krumpir budu kuhani, jelo je gotovo.
Poslužiti toplo u dubokim tanjurima.
Dobar tek!
Savjet:
Ako vam ostane maneštre, sačekajte da se ohladi, i stavite u frižider. Možete je konzumirati i naredna tri dana.