kuhajte s glasom istre

Recept dana: Lasagne bolognese

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kada su u pitanju lazanje, uvijek su najbolje one domaće. Od bogatog bolognese umaka koji je veoma jednostavan za napraviti do bechamela koji im daje kremasto bogatstvo i puninu, ove lazanje osvojiti će nepca vaših ukućana, ali i svakoga tko ih kuša.

Sastojci

Za bolognese:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 mrkva, sitno narezana
  • 1 celer narezano na sitne kockice
  • 4 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žličice talijanske mješavine začina (po ukusu)
  • 1 kg mljevene junetine ili mješavine mljevene svinjetine i junetine
  • 3 pune žlice paste od rajčice
    60 ml crnog vina za deglaziranje (po želji)
  • oko  700 ml passate ili pasiranih rajčica
  • 400 ml mljevenih rajčica
  • 2 goveđe ili povrtne kocke
  • 1-2 žličice šećera ili meda (po želji)
  • Sol i papar prema ukusu

Za bechamel:

  • 4 žlice maslaca
  • 30 g višenamjenskog brašna
  • 830 ml mlijeka sobne temperature ili lagano zagrijanog
  • 115 g svježe ribanog parmezana
  • Prstohvat muškatnog oraščića ili klinčića
  • Sol i papar prema ukusu

Za lazanje:

  • 375 grama svježih listova lazanja
  • 900 svježe mozzarelle, nasjeckanog
  • Sjeckani svježi peršin ili bosiljak za posluživanje

Priprema

Prvo krenite pripremati mesni umak, tako što ćete u velikom loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijati ulje, a potom dodati češnjak, luk, celer i mrkvu. Pirjajte 8-10 minuta dok ne omekšaju i postanu slatki – ali pazite da ne posmeđe. Dodajte meso, pojačajte vatru i kuhajte usitnjavajući ga.

Kad je kuhano, umiješajte pastu od rajčice i talijanske začine i kuhajte minutu, a zatim deglazirajte vinom ako ga koristite. Pustite da lagano kuha i smanjite još jednu minutu, a zatim umiješajte passatu, kocke i zdrobljene rajčice.

Promiješajte, a zatim prilagodite temperaturu tako da vrlo lagano ključa. Stavite poklopac i kuhajte uz povremeno miješanje 30 minuta, zatim uklonite poklopac i kuhajte još 10-15 minuta. Umak treba biti gust i bogat. Začine, sol i papar prilagodite ukusu, a po potrebi dodajte šećera ili meda. Ovo se može napraviti dan unaprijed i staviti na sobnu temperaturu prije sastavljanja lazanja.

Za bechamel umak, u velikom loncu otopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano miješajte 1 minutu. Ulijte oko 230 ml mlijeka, miješajući cijelo vrijeme. Nakon što grudice ne stanu, umiješajte preostalo mlijeko.

Pojačajte temperaturu na srednje jaku. U početku povremeno miješajte, a zatim redovito nakon nekoliko minuta dok se umak ne zgusne, oko 5 – 8 minuta. Maknite s vatre, dodajte sir, muškatni oraščić, sol i papar. Miješajte dok se sir ne otopi. Umak bi trebao biti gust, ali i dalje lako sipak – ako je pregust, dodajte još malo mlijeka.

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U posudu za lazanje dodajte nekoliko žlica mesnog umaka na dno, zatim pokrijte listovima tjestenine (podrežite ih ako je potrebno). Zatim tijesto prekrijte s mesnim umakom, pa dodajte povrh bechamel, i onda pospite mozzarella sirom.

Ponovite slojeve pazeći da vam ostane dovoljna količina sira za gornji sloj. Zadnji sloj prekrijte listovima za lazanje, prelijte preostalim mesnim umakom pa preostalim bešamelom i pospite preostalim sirom.

Stavite na veliki lim za pečenje i pecite 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i mjehuriće. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 10-15 minuta prije rezanja i posluživanja. Poslužite ukrašeno nasjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.

Dobar tek!

Izvor: Olive and mango

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter