Kada se samo sjetim kako je nekad u nekim obiteljima bilo uobičajeno da majke ili none pripreme djeci prije polaska u školu doručak. I to ne bilo kakav doručak: "Mlika, kruha i caffela" ili ti bijelu kavu s kruhom.
Možda se na prvu nekima od vas ovo jelo čini prejednostavno i bezvezno, ali to nije tako. Na ovakvom su doručku izrasle generacije ljudi i još ga čuvaju negdje duboko skrivenog u drvenim i trošnim ladicama svojeg uma u odsjeku "sjećanja". Sjećam se još iz doba osnovne škole svojeg školskog kolege Bepa ili ti Josipa.
Njegova bi mu majka brižljivo i precizno svakoga dana pripremila škudelicu s mlijekom za zagrijati, ostavila bi mu malo kave u lončiću da pomiješa s mlijekom i narezala bi mu fetu kruha na kockice. To je moć. Moć tradicije... Pogonjen sjećanjem na ovakav tip ranog doručka, malo sam zastao da razmislim...
Kako ovo naizgled jednostavno i za neke neatraktivno jelo učiniti privlačnim, mrvicu ukusnijim i vrijednim pažnje recimo nekog gosta koji je odsjeo u unajmljenoj vili, kući za odmor ili nekom malom obiteljskom pansionu.... Odgovor je sljedeći - pa evo ovako: Okus bijele kave obogatit ću s malo cimeta i zasladiti ju medom.
Onaj kruh izrezan na kockice posut ću usitnjenim svježim ružmarinom koji se savršeno sljubljuje s okusima cimeta i meda pa ga pošpricati s par kapi maslinovog ulja i onda zapeći dok mu struktura ne postane hrskava... Zanima li vas kakvog je okusa sada ovaj zaboravljeni i redizajnirani "oldschool" doručak? Krenimo zajedno u istraživanje....
U manji lončić na minimalnoj temperaturi zagrijati mlijeko na cca 40 - 50 stupnjeva Celzijusa.
U zagrijano mlijeko dodati 1/3 čajne žličice cimeta i jušnu žlicu meda.
Sve dobro izmiješati da tekućina, cimet i med postanu kompaktni.
Skinuti iglice sa svježe ubrane grančice ružmarina, pa ih oštrim kuhinjskim nožem usitniti u prah.
Izrezati fetu kruha, pa ju onda nožem izrezati na veće kockice (veličine manjeg keksa).
Kockice kruha staviti na zagrijanu suhu tavu.
Na zagrijanoj tavi posuti ravnomjerno po kockicama kruha usitnjeni ružmarin i onda ih poprskati s maslinovim uljem.
Ispeći obostrano kockice kruha dok lagano s jedne i druge strane ne dobiju smećkasto žućkaste tonove i postanu hrskave. (cca 2 do 3 minute sa svake strane na najmanjoj temperaturi)
Maknuti kockice kruha s izvora topline.
U zdjelicu usuti aromatiziranu bijelu kavu.
U našu aromatiziranu bijelu kavu staviti samo po dvije tri kockice hrskavog kruha i kad se površina kruha namoči pojesti kruh...
Vidjet ćete kako to sada nije ono obično jelo: bijela kava i kruh. Esencija iz ružmarina kroz laganu struju okusa od cimeta i blagoća maslinovog ulja spojili su bijelu kavu s hrskavim kruhom na jedan sasvim ugodan način... Možda će vas podsjetiti na djetinjstvo na vašu nonu ili baku... cimet je taj koji će vas poput čarobnog letećeg tepiha iz bajke o Aladinu na krilima meda odvesti put prošlosti... put Vašeg djetinjstva...
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete