KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Palačinke sa čokoladom

| Autor: Glas Istre
Palačinke sa čokoladom

Palačinke sa čokoladom


Donosimo recept za malo drugačije palačinke svjetski poznate Puljanke Lidije Bastianich, s njene službene stranice. Njene su palačinke pripremljene s maslacem i namazane čokoladom i orasim. Nadjev naravno može biti i s drugim uobičajenim sastojcima, nutelom, marmeladom, sirom… Isprobajmo i ovaj recept.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šalice vode
  • 1 velika žlica ruma
  • 1 vanilij šećer
  • trećina čajne žličice soli
  • 2 šalice brašna
  • 8 velikih žlica otopljenog maslaca
  • naribana korica dva limuna (neprskana)
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 1,5 šalice mljevenih oraha, prethodno tostirani
  • 1 šalica tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

Za tijesto umutite jaja, vodu, rum, vaniliju, šećer i sol u velikoj zdjeli, dok se dobro ne sjedine. Brašno prosijte odozgo, malo po malo, miješajući svaki dodatak dok ne postane glatko. Prelijte s pola otopljenog maslaca, miješajući dok se tijesto malo ne zgusne, konzistencije rastopljenog sladoleda. Na kraju umutite koricu limuna. Preostali maslac stavite u malu šalicu i ostavite na toplom.

Čokoladu razlomite ili nasjeckajte na male komadiće i stavite je u zdjelu postavljenu u posudu s vrućom (ne kipućom) vodom. Kad se čokolada počne topiti, miješajte je dok ne postane potpuno glatka i držite je toplom, u vodi, s vatre.

Pristavite tavu za palačinke na vatru da se sasvim zagrije. Ulijte nekoliko žlica maslaca, brzo ga vrtite po cijelom dnu posude, a zatim prelijte višak maslaca natrag u šalicu, ostavljajući dno lagano premazano maslacem koji prži. (Ako maslac ne prži, zagrijte posudu dulje prije dodavanja tijesta).

Kaciolom za juhu prolijte malo tekućeg tijesta za palačinku na tavu vrteći je tako da tijesto prekrije dno. Pržite je palačinku s jedne strane oko minutu dok ne porumeni. Preokrenite je lopaticom i pržite pola minute ili dulje, dok druga strana lagano ne porumeni, a zatim ga izvadite na topli tanjur.

Praznu tavu kratko zagrijte, pa je brzo premažite maslacem, napunite tijestom i ispecite drugu palačinku. Ponovite slijed slažući gotove palačinke na tanjur dok se sve tijesto ne potroši.

Napunite i poslužite palačinke što je prije moguće, dok su svježe i tople. Ploču držite na toplom mjestu i prekrijte hrpu folijom ili velikom zdjelom okrenutom naopako. Umutite slatko vrhnje. Otopljenu čokoladu promiješajte i po potrebi je zagrijte da bude glatka i topla. Izvadite jednu palačinku i bogato je namažite žlicom toplom čokoladom ostavljajući rub široki centimetar bez premaza. Rasporedite žlicu nasjeckanih oraha na sloj čokolade, a zatim preklopite okruglu polovicu, skrivajući nadjeve, te ponovno presavijte u debelu četvrtinu. Napunite i preklopite sve palačinke na isti način.

Za svako posluživanje stavite dva kruga, koji se preklapaju, na tanjur za desert, po vrhu dodajte malo vrhnja, posipajte malo oraha po kremi i nakapajte toplu čokoladu u trake i štrcnite po palačinkama u tanjuru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter