prvi dan

OTVORENJE 3. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI U LABINU Kulturni događaj koji nadrasta okvire lokalnog i nacionalnog  

| Autor: Branko BIOČIĆ
Na fotografiji Valter Glavičić i Dean Zahtila

Na fotografiji Valter Glavičić i Dean Zahtila


Manifestacija suvremenih umjetničkih praksi, koju je osnovao Labin Art Express XXI, u svom trećem izdanju održat će se do 21. studenog ove godine, a na dvodnevnom programu otvaranja u šest gradova Istre i Kvarnera, koji se nastavlja danas u Puli, Labinu, Opatiji i Rijeci, predstavljaju se radovi 66 domaćih i međunarodnih umjetnika i umjetničkih kolektiva koje su kurirali renomirani kustosi Branka Benčić (Hrvatska), Gerald Matt (Austrija) i Christian Oxenius (Njemačka/Italija)

Svečano dvodnevno otvaranje 3. Bijenala industrijske umjetnosti "Ride Into the Sun – Ravno u Sunce" počelo je jučer u podne u KUC-u Lamparna u Labinu. Ova manifestacija suvremenih umjetničkih praksi, koju je osnovao umjetnički kolektiv Labin Art Express XXI., održat će se do 21. studenog ove godine, a na dvodnevnom programu otvaranja u šest gradova Istre i Kvarnera - Labinu, Raši, Vodnjanu, Puli, Opatiji i Rijeci, predstavljaju se radovi 66 domaćih i međunarodnih umjetnika i umjetničkih kolektiva koje su kurirali Branka Benčić, nezavisna kustosica i umjetnička voditeljica Apoteke - Prostora za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, Gerald Matt, direktor Umjetničkog instituta u Beču i bivši direktor Kunsthalle Beč, te Christian Oxenius, nezavisni kustos i voditelj istraživanja u Međunarodnom udruženju bijenala (IBA – International Biennial).

Lamparna - svjetski kulturni centar

Dean Zahtila, voditelj Labin Art Expressa XXI je otvarajući Bijenale rekao da se iduće godine uz 100. obljetnicu Labinske republike slavi i 30. rođendan Labin Art Expressa koji je 1991. registriralo deset entuzijasta jer je to bio jedini način za legalnu i pravnu formu osnivanja, a 1998. godine postali su kulturno- umjetnička udruga.

- Od tada do danas smo napravili jako puno, a najvažnije je to da smo od ovog mjesta, bivše rudarske Lamparne napravili jedan europski a ja bih rekao i svjetski kulturni centar s posebnim fokusom na suvremenu umjetnost. Pokrenuli smo projekt revitalizacije baštine bivših rudnika kako iznad zemlje tako i onih ispod zemlje pod nazivom podzemni grad, a ove godine je naša umjetnička utopija došla pred sama vrata raja, pred sama vrata realizacije jer je upravo ove godine grad Labin dovršio investiciju labinskog Šohta, a gradonačelnik mi je obećao da će iduće godine biti dovršen i glavni projekt za lift i ja sam uvjeren da ćemo 2022. godine zajedno liftom sići u podzemlje, točno 150 metara ispod mjesta gdje smo sada, kazao je Dean Zahtila.

Objasnio je i da je u trenutku kada su prošle godine počeli s pripremama za 3. Bijenale, sve bilo idealno.

- Izabrali smo tri kustosa koji nikad nisu radili zajedno, iz Hrvatske, Njemačke i Austrije, koji imaju različite poglede na suvremenu umjetnost i koncepciju postava radova. Izgledalo je sve idealno, želja nam je bila da najveći broj radova bude napravljen i isproduciran ovdje u Labinu, Istri i Rijeci, međutim tada se dogodilo ono što se dogodilo, ne želim tu riječ ovdje danas ni ponavljati. Našli smo se pred problemom što napraviti, prošle i ove godine tu je boravilo 16 umjetnika radi istraživanja da bi nakon toga zajedno s lokalnom zajednicom osmislili a neki i isproducirali rad na licu mjesta. Samo troje njih je do kraja uspjelo dovršiti rezidenciju, ostali su obavili samo prvi dio a neki nisu ni uspjeli doći u Labin. Međutim, umjetnost je neuništiva, ne može je uništiti ni pandemija, ni ratovi ni poplave, ni bilo kakve svjetske katastrofe. Ljudska se kreativnost ne može uništiti ni zaustaviti, umjetnika se ne može spriječiti da napravi svoj rad. Mi smo krenuli tim putem pa su nam umjetnici koji nisu mogli doći slali skice svojih radova, ili prijedloge postojećih radova da ih adaptiramo za Bijenale, i mogu vam reći da sam sada ponosan na to. U ovom projektu je aktivno sudjelovalo više od 50 građana Labina i Labinštine i oko 50 građana iz drugih dijelova Istre, u procesu istraživanja, osmišljavanja i desetak raznih obrtnika direktno u proizvodnji radova, kazao je Zahtila i zaključio: "Uz pomoć umjetnosti možemo danas vidjeti kakav je svijet."

Zona susreta kulture i umjetnosti

- Izuzetno je važno da se u današnje vrijeme kada svi znamo da živimo ove izuzetne trenutke za koje nismo mislili da ćemo živjeti, da se kultura i dalje odvija, da svi partneri, institucije i udruge sudjeluju u kreiranju kulturnih događaja. Ovo je jedan zaista izniman kulturni događaj, 3. Bijenale industrijske umjetnosti je nešto što nadrasta okvire lokalnog i nacionalnog, i uspostavlja važne mreže međunarodnog partnerstva. To je vidljivo i u samoj koncepciji, u kustoskom timu koji je odabran, odabiru umjetnika i razmišljanju na koji je način koncipirana izložba koja neće biti samo reprezentativna, nego koja će zaista postavljati i neka pitanja koja su izuzetno relevantna za današnje društvo. Ja zaista čestitam svim organizatorima na velikom trudu, Damiru i Deanu koji godinama ulažu ogromne napore ne bi li ovo mjesto pretvorili u jednu zonu susreta kulture i umjetnosti, rekla je Nevena Tudor Perković, glavna savjetnica ministrice kulture i medija.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić je na svečanom otvaranju čestitajući Deanu Zahtili i njegovom suradnicima na ovom projektu, uz ostalo kazao: "Ovo pomalo prerasta u jedan europski projekt i posebno mi je drago da polako ali sigurno sinergija između Grada i Labin Art Expressa svakim danom sve bolje funkcionira. Partneri smo u nekim europskim projektima, stekli smo neka zajednička iskustva, zajedničke reference i vjerujem da u ovom razdoblju koje tek dolazi, a to je etapa 2021-2027 godina, Europa zna i želi ulagati u svoju baštinu i kulturu, a upravo ulaganje u industrijsku baštinu je ono na što je Labin spreman. Neki su projekti realizirani kao rekonstrukcija Šohta, neki se sada stavljaju u plan za projektiranje iduće godine, kao lift za spuštanje u podzemni grad, rekonstrukcija velikog kupatila, i vjerujem da zajedničkim snagama možemo napraviti ono što svi želimo a to je da Labin stvarno bude ucrtan u kulturnu mapu Europe i da postane velika atrakcija koja će biti meka za turiste koji će dolaziti pogledati obilježja kulturne i industrijske baštine, a isto tako i sjajne umjetničke eksponate."

Podzemni grad XXI kao nužnost

Damir Stojnić, umjetnički voditelj LAE-a i umjetnički direktor Bijenala, istaknuo je da se rad na 3. Bijenalu industrijske umjetnosti odvijao u poprilično otežanim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa COVID- 19.

- U biti svako događanje virusa, kolokvijalno nazvanog korona, samo je naglasilo aktualnost tema koje je pred kustose Bijenala i odabrane umjetnike stavio Labin Art Express a to su pitanje ljudskih sloboda u vrijeme očitih tehnokratskih aspiracija za sve većom kontrolom stanovništva većine zemalja svijeta, propitivanje konkretnih mogućnosti stvaranja boljeg društva na lokalitetu Podzemnog grada Labin, kao konkretnom poligonu za promjenu trenutnih, vladajućih socio-političkih odnosa, ne bi li potom, postao paradigmatičnim primjerom vidljivim na razini svijeta. Kada smo prije četvrt stoljeća krenuli s realizacijom projekta Podzemni grad XXI nismo mogli ni sanjati da će zadobiti i tu kardinalnu komponentu nužnosti, jer očito je da se uvjeti života nad zemljom pogoršavaju u tempu koje ne ostavlja previše razloga za optimizam. Stoga nije nimalo pretenciozno zapitati se, prema kojem suncu da se krećemo, onom na nebu ili onom u utrobi zemlje, rekao je Stojnić.

Na otvaranju su o svojim iskustvima u radu na pripremama Bijenala govorili i kustosi manifestacije. Istaknuto je da će se izložbenom segmentu manifestacija zauzeti tri geografski odvojene, ali tematski međusobno povezane cjeline, Labin s DKC Lamparnom i susjednom, rudarskom Rašom funkcionirat će kao polazišna točka i svojevrsno središte Bijenala iz kojeg se razvija u druge gradove, Opatiju, Pulu, Rijeku i Vodnjan. Manifestacija uključuje čak 14 izložbenih manifestacija u šest gradova, a jučerašnji dio otvaranja nastavljen je u Raši - crkvi Sv. Barbare, direkciji rudnika i rudarskoj menzi. Navečer je otvorena samostalna izložba radova nedavno preminule kiparice Marine Orlić u Vodnjanskoj Apoteci, a u 20 sati u Lamparni na programu je bio koncert grupe Ples iz Labina i ABOP iz Zagreba uz projekciju filma Nikolausa Geryhaltera "Zemlja".

Program u Puli počinje danas u podne

Program današnjeg drugog dana otvaranja počinje u Puli u 12 sati na Forumu performansom L.A.E-a: Underground City XXI, a slijedi obilazak izložbe u Augustovom hramu. Od 13 do 14 sati na programu je šetnja do Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i otvaranje izložbe, a od 14 do 14. 30 sati je šetnja do Arene i obilazak izložbe u Galeriji Amfiteatar. U 14.30 počinje performans Dragane Sapanjoš u sklopu koje će kolona od deset automobila krenuti ispred Arene prema Labinu. U 15.30 najavljen je doček kolone u Labinu, na Pijacalu kod šohta. U Opatiji u 18 sati počinje otvaranje izložbe u Galeriji "Juraj Šporer", a u Rijeci u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 20 sati počinje glazbeno-izložbeni program. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter