novinar i književnik

Predstavljena knjiga Drage Pilsela "U što vjerujemo mi koji u Boga vjerujemo"

| Autor: Hina
(Snimio Slavko Midzor / Pixsell)

(Snimio Slavko Midzor / Pixsell)


Novinar i književnik Drago Pilsel predstavio je u četvrtak u Novinarskom domu svoju novu knjigu "U što vjerujemo mi koji u Boga vjerujemo", zbornik svjedočanstava 37 vjernika intelektualaca, pripadnika različitih konfesija,  objavljen u izdanju V.B.Z.-a.

Pilsel je autore zamolio da "riječima oblikuje što za njih znači vjera u Boga", objasnio je na predstavljanju, te su rezultat njihovi intimni stavovi prema vjeri.

"Kad sam krenuo razmišljati o ovome projektu, bilo mi je lakše pristupiti ateistima i agnosticima, i ispada da je bilo lakše napisati prvu knjigu, nego ovu sada. Ne znam je li iz srama, straha, nemogućnosti ili nepovjerenja, no ljudi koji su profesionalno u vjeri nisu bili u stanju dati osobno svjedočanstvo", izjavio je Pilsel.

Svjedočanstva je, kaže, prikupio vođen mišlju da "nije moguće misliti hrvatsko društvo, kao i društva oko njega, bez vrednovanja njegove vjerske sastavnice".

Aktivistica i znanstvenica, muslimanka Ernada Fatima Avdibegović, autorica teksta "Allahu Ekber (Bog je najveći)" koji otvara knjigu, u svome tekstu govori o patrijarhalnom društvu i duhovnom putu žene, te o pitanju vidi li Bog sve jednako. 

"Muškarci si praštaju nasilje jer je vezana uz autoritet Boga, koji nosi muške karakteristike", kazala je svoja razmišljanja, inspirirana učenjima Ericha Fromma.

Osudila je fundamentalizam i fanatizam prisutan u svim religijskim zajednicama, kazavši da pred njima "ne smijemo zatvarati oči", te da su fundamentalisti i fanatici "nesigurni i ranjeni ljudi, koji su u nekom trenu bili izloženi nepravdi". 

Pravoslavka, autorica na portalu Autograf, pravoslavna religiologinja i jedna od autorica tekstova zbornika Jelena Jorgačević Kisić, na Pilselovo pitanje može li Srpska pravoslavna crkva utjecati na odluke u državi kazala da je za Crkvu "dobro da se od države distancira što više može" jer bi ta veza mogla više naštetiti Crkvi. Poručila je i da treba " živjeti vjeru koja nas oslobađa logike 'mi - oni'".

Svoja je razmišljanja podijelila i spisateljica, novinarka i znanstvenica Jasminka Domaš iz židovske zajednice Bet Izrael, također autorica jednog od tekstova, osudivši promatranje čovjeka kroz prizmu politike.

"Bitno je pristupiti otvorenih očiju i srca, i u čovjeku tražiti čovjeka", kazala je Domaš.

Sudjelovali su i teolog pentakostalac Peter Kuzmič, koji se vjeri obratio tek u odrasloj dobi, te katolička teologinja Ana Raffai, koja je kazala da kada sluša neki tekst o Bogu, ili joj je dosadan, ili se s njime ne slaže, ili joj "ide na živce", a Pilselova knjiga "skuplja bogatstvo koje postoji u ovome društvu, a koje bi moglo biti sredstvo za izgradnju mira".

Drago Pilsel hrvatski je teolog, novinar, kolumnist, aktivist za ljudska prava, rođen u Buenos Airesu 1962. Kako je navedeno, odrastao je u obitelji ustaških izbjeglica, no tijekom života okrenuo se borbi protiv fašizma. Glavni je urednik portala Autograf, a bio je novinar, komentator i kolumnist različitih medijskih glasila. Autor je biografije Pape Franje kojeg, kako ističe, osobno poznaje iz isusovačkih školskih dana u Argentini. Početkom 90-tih jedan je od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter