Serenissima u očima mladih

U holu Talijanske srednje škole Dante Alighieri u Puli postavljena izložba učenika iz Veneta i Istre

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Izložba 14 panoa kojeg su izradili učenici bratimljenih srednjih talijanskih škola Veneta i Istre svečano je otvorena u holu Talijanske srednje škole Dante Alihieri u Puli. Riječ je o nastavku prve faze prekograničnog kulturno-obrazovnog projekta Regije Veneto pod nazivom "Škole Venecije, Rovinja i Pule za kulturnu baštinu Serenissime".

Pulska škola Dante Alighieri zajedno sa Srednjom talijanskom školom iz Rovinja te školama iz Venecije Treviza, i Vicenze sudjelovala u tom projektu koji ima za cilj stvaranje i širenje kulturnih sadržaja koje su proizveli učenici, a bazirani su na materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Serenissime, Mletačke republike.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Tako su svojom kreativnošću učenici doprinijeli projektu razvijajući osam ključnih tema. To su održivost, umjetnost, gastronomija, trgovina, arhitektura, etnologija, glazba i proizvodnja. Osim toga mladi su bili aktivno uključeni u kreiranje, zajedno s projektnim osobljem, triju izložbi u Veneciji, Rovinju i sada u Puli. Bili su povezani na online digitalnu platformu za sudjelovanje.

U sklopu projekta u Veneciji je u utorak održano svečano potpisivanje povodom bratimljenja škola Veneta i Istre, u zgradi Regije Veneto.

Regionalni zakon

- U drugoj fazi u ovaj ćemo projekt uključiti Kvarner odnosno Rijeku i njenu Talijansku srednju školu, Mali Lošinj i tamošnju Zajednicu Talijana potom zadarsko Sveučilište i grad Goricija jer će taj talijanski grad iduće godine biti Europska prijestolnica kulture. Projekt ćemo predstaviti u travnju 2025. godine u Palači Modelo u Rijeci, a istovremeno će na projektu krenuti rad zadarskog Sveučilišta u što će se uključiti jedno Sveučilište iz Crne Gore te sveučilišta Pule, Rijeke i Venecije, rekao je autor projekta Vittorio Baroni iz Venecije.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Regija Veneto podupire projekt regionalnim zakonom 39 iz 2019. godine. Institucija nositelj je Zaklada Engim Veneto s tehničkim institutom Marinelli Fonte iz Venecije, SFP CIF Engim Venezia, SFP Turazza Engim Treviso, SFP Patronato Leone XIII Engim Vicenza u partnerstvu s Talijanskom srednjom školom iz Rovigna, Školom Talijanska srednja škola Dante Alighieri iz Pule, Talijanska unija Slovenije i Hrvatske, Zajednica Talijana Pula, Zajednica Talijana Rovinj Pino Budicin.

U radu projekta sudjelovala je 241 osoba, 39 ustanova i organizacija s više od 500 prijavljenih na natječaj za logo projekta, a za pretpostaviti je da će izložbe u Rovinju, Puli i Veneciji vidjeti nekoliko stotina posjetitelja.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Izložba se sastoji od 14 "slika", odnosno panela koji su nastali u ad hoc formatu 50 x 70 cm. Riječ je o radu učenika iz Veneta i Istre, a tekstovi i slike bave se temama kao što su održivost, umjetnost, gastronomija, trgovine, arhitekture, etnologije, glazbe i produkcije. Izložba se može pogledati do 18. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter