Književna nagrada istarske županije

Tamari Bilankov nagrada »Edo Budiša« za zbirku kratkih priča

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Gradska Knjižnica Pazin)

(Gradska Knjižnica Pazin)


Gradska knjižnica Pazin poziva sve korisnike i ljubitelje dobre knjige na 13. dodjelu književne nagrade »Edo Budiša« koja će se održati u petak, u 17 sati u Kući za pisce - Hiža od besid u Pazinu.

Godišnja književna nagrada Istarske županije - Regione Istriana »Edo Budiša« dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958. - 1984.), a obuhvaća jednomjesečni boravak u Kući za pisce u Pazinu i jednokratnu novčanu nagradu od 1000 eura.

Nagradu »Edo Budiša« dodjeljuje Gradska knjižnica Pazin autoricama i autorima do 35 godina starosti kojima je u protekloj godini objavljena zbirka kratkih priča. Ove godine dobiva ju autorica Tamara Bilankov za zbirku priča »Iz kuće po kojoj pada kiša«. Suorganizatori su Istarska županija - Regione Istriana i Odjel za kulturu i zavičajnost.

Tamara Bilankov se nakon završetka srednje škole profesionalno bavi novinarstvom, a od 2009. do 2010. godine radi kao glavna urednica programa Splitske televizije.

Magistrirala je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 2015. godine radi kao edukatorica na raznim filmskim i umjetničkim radionicama u okviru udruge Blank, a od 2016. godine kao profesorica filma, videa, animacije i vizualne komunikacije u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Izlaže na mnogim skupnim izložbama te sudjeluje na stručnim radionicama i seminarima.

Dobitnica je nagrade za najbolju kratku priču Muzeja anđela 2021. godine i nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2022. godin. Članica je Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika.

Dodjelom nagrade »Edo Budiša« Gradska knjižnica Pazin otvara Mjesec hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog. Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je »Slova stvaraju riječ, a riječi priču!« pod sloganom »Pričaj mi…«

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter