MUZEJ LAPIDARIUM

Otvorenje izložbe: Pregled arheološke građe lokaliteta i istraživanja provedenih na području Novigrada

| Autor: Vanesa Begić
(Muzej Lapidarium)

(Muzej Lapidarium)


»Arheološka baština Novigrada od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka« naziv je izložbe koja će u petak, 18. listopada u 18 sati biti otvorena u novigradskom Muzeju Lapidarium.

Izložba donosi sveobuhvatan pregled arheološke građe, lokaliteta i istraživanja provedenih na području Novigrada i okolnih naselja, uključujući Dajlu, Bužiniju i Antenal.

Kroz izbor pokretnih nalaza, tekstova i dokumentacije, prvi put se predstavljaju gotovo sva arheološka otkrića od kraja 19. stoljeća do danas.

Izložba prikazuje povijest ovog kraja, od najranijih prapovijesnih lokaliteta poput gradine Sv. Duh, preko ostataka rimskih vila uz obalu od Dajle do Antenala, sve do kasnoantičkih i ranosrednjovjekovnih groblja i zidina prvog naselja te srednjovjekovnih zidina Novigrada.

Predmeti izloženi na izložbi posuđeni su iz Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Grada Umaga, dok dio pripada novooformljenoj Arheološkoj zbirci Muzeja Lapidarium.

Predstavljena je i fotodokumentacija prapovijesnih predmeta s gradine Sv. Duh koji su pohranjeni u Muzeju antikviteta »J. J. Winckelmann« u Trstu. Kustosica je Anika Mijanović Simić.

Izložba je otvorena do 31. prosinca od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati.

Izložba i katalog omogućeni su financijskom potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Grada Novigrada i Turističke zajednice Grada Novigrada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter