gradska knjižnica i čitaonica pula

Predstavljena knjiga Spomenke Govedarice Lolić: Putovanje svjetovima djetinjstva

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Pula)

(Foto: Gradska knjižnica i čitaonica Pula)


Brojnu je publiku okupilo predstavljanje knjige "Soda" Spomenke Govedarice Lolić u četvrtak navečer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Ovo je druga Spomenkina knjiga, a za razliku od prvijenca, ploda mašte, ova knjiga dobrim dijelom donosi njezin život i odrastanje te brojne epizode vezane za njezin život, napisane i očima djevojčice iz toga doba, ali i zrele žene nakon vremenskog odmaka.

U ležernoj prezentaciji, gdje je puno vremena posvećeno i čitanju ulomaka iz knjige, autorica je govorila o nastanku ove knjige zajedno s voditeljicom promocije Brankom Mamula, dugogodišnjom, sada umirovljenom knjižničarkom iz Osnovne škole Vidikovac.

Govedarica Lolić prisjetila se tako raznih epizoda iz djetinjstva i odrastanja te kako je odlučila sjesti i pretočiti to crno na bijelo, svojevrsni dnevnik uspomena.

- Knjiga je satkana od tolikih uspomena. Odrasla sam u divnoj obitelji, iako je majka bila jedna od prvih poslovnih žena na način kako ih danas podrazumijevamo, te puno radila, imala uspješnu karijeru, jako se bavila obitelji, bila prisutna, puno razgovarala sa mnom, išli smo na izlete, družili se. Eto, i dok je bila na samom početku trudnoće, "otputovala" sam s njom blizu Livorna u posjet tvornici sode, to je bilo naše prvo zajedničko putovanje. Moja majka je bila mama zmaj, iako je prije toga izgubila sina, moga brata Milana u dobi od samo tri godine. Ta je knjiga i svojevrsni hommage mojim roditeljima. Tijekom djetinjstva, bila sam dosta razigrana, pa rekla bih i pomalo "teško" dijete, bila sam puno vani, igrala se, upadala i u neke nevolje, ali bila sam i vrlo snalažljiva. Tu sam unijela i uspomene na neke moje učiteljice, sjećam se i odgojnih mjera, dobre i zločeste učiteljice, diska, kina, kazala je autorica.

Branka Mamula kazala je da je vidljivo da Spomenka Lolić piše s lakoćom, da je vidljivo da voli glazbu, te da je i knjiga strukturiana u znaku glazbe, kao i da sve odiše prošlošću.

Autorica je pohvalila grafičkog urednika i autora prijeloma Roberta Stanojevića ističući da su svi pohvalili jednostavan, ali profinjen izgled knjige i njegova grafička rješenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter