Petar Ćurić

Puležan odlikovan Redom hrvatskog pletera za promociju međunarodne kulturne suradnje

| Autor: Glas Istre
(Foto: Ured Predsjednika RH Tomislav Bušljeta i Marko Beljan)

(Foto: Ured Predsjednika RH Tomislav Bušljeta i Marko Beljan)


U tjednu iza nas, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je, na svečanosti u Uredu predsjednika na Pantovčaku, odlikovanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama iz domovine i iseljeništva. Među odlikovanima s područja kulture je i jedan Istranin, a riječ je o Puležanu Petru Ćuriću, našem poznatom kulturnom djelatniku, menadžeru, producentu, bivšem vijećniku, te u zadnje vrijeme i aktivistu za zaštitu prirode.

Ćurića je Predsjednik Milanović odlikovao Redom hrvatskog pletera za iznimne zasluge u promociji hrvatske kulture i međunarodne kulturne suradnje, te osobiti doprinos glazbeno-edukativnom projektu Hrvatske flautističke akademije u zemlji i inozemstvu.

U obraćanju odlikovanima Predsjednik je naglasio kako su kultura, gospodarstvo, znanost i sport četiri značajna područja za naše društvo i državu kao cjelinu. Dodao je da je stoga na prijedlog udruga, pojedinaca i svojih savjetnika u Uredu Predsjednika Republike donio odluku da toj značajnoj i važnoj grupi ljudi, građanima Hrvatske, dodijeli odlikovanja.

'Radi se o ljudima koji su dali značajan doprinos kroz svoj život i rad u ova četiri područja, i to je minimum koji vam hrvatska država i ja, kao predsjednik, na jedan simbolički način možemo dodijeliti', poručio je Milanović.

Petar Ćurić rođen je 1979. u Puli, u obitelji učitelja i prosvjetnih radnika. Po vokaciji je akademski glazbenik i magistar struke. Osnovnu školu „Ivo Lola Ribar“ (današnja Kaštanjer), te Srednju glazbenu školu „Ivana Matetića Ronjgova“ završio je u Puli, a maturirao je u SAD-u kroz program međunarodne razmjene učenika u Fairportu, u državi New York. Magistrirao je na Sveučilištu Surrey u Engleskoj te se usavršavao u Los Angelesu (CalArts), Dallasu (University of North Texas) i Sveučilištu Michigan u SAD-u. Radio je kao profesor u Americi (Princeton High School, TX; Charlotte Middle School, MI) u Srednjoj školi Ivana Matetića-Ronjgova u Puli, kao timpanist u Orkestru Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, u Riječkoj filharmoniji te kao predavač na Akademiji za suvremenu glazbu 'The Academy of Contemporary Music'- ACM u Londonu.

Prvu nagradu za izvedbu na klasičnim udaraljkama dodjeljuje mu Igor Lešnik s Muzičke akademije u Zagrebu na 34. Državnom natjecanju učenika glazbe. Finalist je 'Yamaha Music Foundation of Europe' na Kraljevskoj Akademiji u Londonu, visoko ocjenjen i preporučen (Highly Commended) za recital na Boise Foundation Music Awards, a Muzička akademija Sveučilišta Huddersfield u Engleskoj nagrađuje ga i nagradom Truscott za izuzetna postignuća iz svih polja glazbene djelatnosti: glazbene izvedbe, glazbene kompozicije i muzikologije. Primio je američku nagradu Vic Firth za izvrsnost u pedagoškom radu, te je laureat je Medalje Karlovačke županije za poseban doprinos u edukaciji mladih (2024), Medalje Grada Karlovca za izvrsnost na polju međunarodne kulturne suradnje (2020) i Plakete za doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Općine Grožnjan (2019).

Hrvatska flautistička akademija („Croatia Flute Academy“) najpoznatiji je ljetni masterclass za učenike flaute i njihove profesore u jugoistočnoj Europi, a ove je godine upriličen jedanaestu godinu zaredom. Manifestacija se organizira u partnerstvu sa Zagrebačkom filharmonijom i Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, te se tradicionalno održava u prvoj polovici srpnja u Karlovcu, u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter