»Mračna ekstaza«

U Novigradu otvorena izložba četvero autora u sklopu projekta »Nije baš kako se čini/Non e’ proprio come sembra«

| Autor: Mladen Radić
(Promo)

(Promo)


Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja izložbe održane u Zajednici Talijana Novigrad, u sklopu projekta »Nije baš kako se čini/Non e’ proprio come sembra« u prostoru ex Libra u Novigradu otvorena je skupna izložba na temu »Mračna ekstaza – Estasi oscura« autora Ivana Blaškovića, Damjana Gasperinija, Darka Brajkovića Njapa i Lee Legac.

Kratkotrajni užitak

Američki profesor logike Jeffrey Grupp, tvorac termina prirodne ekstaze, definira takvu vrst ushićenja kao izravnu uključenost u prirodne procese koji zauzvrat nude suživot u skladu s prirodom i na takav način djeluju dugotrajno bez potrebe za umjetnim/vanjskim stimulansima bili oni organske i neorganske prirode.

Isti autor suprotstavlja prirodnoj ekstazi svojevrsni antipod/binarnu opoziciju koju naziva mračna ekstaza. Ona jednako tako stvara užitak, no on je kratkotrajan pa osoba pokušava nadomjestiti osjećaj ugode repetitivnim ponašanjem koje je uglavnom u opreci sa zdravim i prirodnim načinom življenja.

Grupp definira mračnu ekstazu kao autodestruktivan i nastran duhovni užitak koji rezultira devijantnim ponašanjem (ovisnost, agresija, nemir, nedostatak duhovnog, nedostatak empatije).

»Kronološki gledano, živimo u vremenu kada je opreka umjetnog i prirodnog mnogo izraženija nego što je bila u prošlom tisućljeću. Rezultat općenitog sukoba prirodnog i umjetnog dovodi do stvarnih posljedica kojima smo svjedoci.

Suvremenom je čovjeku izrazito teško živjeti uravnoteženim životom što dovodi do sve učestalijih i raznovrsnijih manifestacija mračne ekstaze. Globalizacija, tehnologija i procesi sadašnjice savršeno nadopunjuju potrebu za brzom zaradom, brzim užitkom i u konačnici, brzom smrću.

(Promo)(Promo)

Autori skupne izložbe na različite načine interpretiraju ostvaraje mračne ekstaze. Umjetničkim pristupom, kratkotrajan se užitak mračne ekstaze pretvara u dugotrajan umjetnički oblik. Autori materijaliziraju različita stanja mračne ekstaze i na taj način predstavljaju stvarnost koja je podložna interpretaciji.

Stoga, slobodno se zapitajmo: kako bismo oblikovali vlastitu mračnu ekstazu?«, kaže se u opisu.

Ivan Blašković, koji je ujedno i organizator, radovima nastalim od raznih predmeta, fiksiranih na drvenu podlogu, oblikuje probleme i apsurde suvremenog društva. Ostvarajima nastoji ukazati na procese suvremenog svijeta koje je ponekad teško prepoznati. Manifestacije mračne ekstaze jedan su od osnovnih primjera.

Damjan Gasperini amaterski se bavi fotografijom već nekoliko godina. Omiljeni su mu motivi priroda i urbana arhitektura te njihov međuodnos.

Ciklus izloženih radova Darka Brajkovića Njapa zove se »Pretpostavka vrijednosti«, radi se o kombiniranoj tehnici na oslikanim papirnatim tanjurima, kombinirajući lažne novčanice (100 eura) i originalne škrabotine na post-it papirićima, uz kolaž od obojanog papira suprotstavlja vrijednosti, originalnog bezvrijednog crteža i lažnih novčanica, dovodeći u pitanje vrijednost.

Novac kao sredstvo plaćanja, otkad je prestao zlatni standard, ostaje li samo papir ili još uvijek vrijedi?

Pomutnja umjetnika

Radovi Lee Legac predstavljaju pomutnju umjetnika tijekom rada koja nastaje zbog intruzivnih misli o tuđim i vlastitim kritikama, nedostižnim standardima savršenosti, perfekcionizma te zanemarivanjem samoga sebe.

Izložba je otvorena do 26. listopada i može se razgledati svakim danom (osim nedjelje) od 18 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter