Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)
Vrijedilo bi se ovih dana dodatno potruditi oko kuhanja i pripremiti malo zimnice. Vrijeme je ionako kišovito pa neće biti toliko teško potrošiti ga u kuhinji. Kiseljenje paprika brzo se obavi, a u zimskim mjesecima zahvalni smo za teglicu domaćeg kiseliša. Obično bude jeftinije i ukusnije od kupovnih teglica, posebice kada se povrće kupi na kašete. Kiseljenje paprika jedan je od prioriteta domaće zimnice.
Sastojci:
3 kg paprika
3 litre vode
1 litra alkoholnog octa
10 dag soli
5 dag šećera
1 dl ulja
papar u zrnu po ukusu
1 češnjak
Postupak:
Staklenke i poklopce oprati i osušiti. Za sterilizaciju ih staviti u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 10 minuta. Izvaditi staklenke iz pećnice. Paprike oprati i narezati ih na polovice ili četvrtine te očistiti od sjemenki.
U veliku posudu uliti vodu, zatim ulje, alkoholni ocat, šećer i sol. Zakuhati smjesu, pa ubacivati paprika za otprilike jednu staklenku.
Kuhati oko 4 minute. Kuhane paprike vaditi i slagati u sterilizirane staklenke. Dodati nekoliko zrna papra i malo sjeckanog češnjaka. Ponoviti postupak s preostalim paprikama i teglicama.
Kad su potrošene sve paprike, preliti ih tekućinom u kojoj su kuhale. Zatvoriti poklopcem pa ostaviti da se ohlade preko noći.
Ukoliko sljedećeg dana tekućina ne pokriva paprike doliti novom prokuhanom smjesom vode i octa u omjerima 3 prema 1.
Vruću tekućinu doliti u svaku staklenku do vrha, pa potom dobro zatvoriti poklopcem. Mogu se pritisnuti štapićima da ne isplivaju.
Držati na hladnom i suhom mjestu.