GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pranzo alla free Willy

| Autor: The Outlaw Chef


Baš kao nekada u starim western filmovima, dva pistolerosa bi se našla, dogovorila termin obračuna i dok se kotrljajući suhi grm kretao na vjetru po zemljanoj ulici, odjahala svaki na svoju stranu horizonta u oblaku prašine…

Danas se sastaju dva chefa: vaš dobro znani odmetnik Outlaw Chef i Vjeko Podunavac Chef u konobi Morgan.

Outlaw će koristiti kovanu sataricu koju je iskovao "kozmički kovač" Ivan Dadić u svemirskim krugovima poznatiji kao Poema Includis, a Vjeko će koristiti japanski Globalov nož.

Obojica će koristiti još samo brenere.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pranzo alla free Willy

Mjesto obračuna Pomer, kameni most koji spaja dvije obale zaljeva, točno u podne…

Tema obračuna: Lokalna riba, samoniklo bilje i sezonsko povrće… Baš kao "pistolerosi" i naši su chefovi spremni, jedino što je gastronomija kreacija, a u kreaciji nema ubijanja i poraženih strana.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pranzo alla free Willy

U kreaciji svatko dobiva i obje strane pobjeđuju bivajući bogatije za jedno novo iskustvo. Jelo smo nazvali "Pranzo alla Free Willy" po američkoj obiteljskoj drami iz 1993. godine koja govori o dječaku koji je pomogao kitu Willyju da se domogne slobode i otvorenog mora.

"Kit" je nekada u uličnom žargonu značio "frajer", a budući da i mi poznajemo jednog takvog frajera, ime se nametnulo samo po sebi… dakle… 3, 2, 1… Zakuhajmo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pranzo alla free Willy

Sastojci za 2 osobe:

  • 30 dkg papalina
  • manji škrpoć
  • glavoč
  • 25 dkg ugora
  • rotkvica
  • divlja blitva
  • rokula
  • celer
  • motar
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • 1 limun
  • glavica luka
  • reducirani aceto balsamico
  • nejodirana krupna morska sol

Priprema:

Za filet od ugora:

Oštrim nožem očistite filet ugora i premažite ga maslinovim uljem. Plamenom brenera lagano prolazite po površini ugorovog mesa, sve dok meso ne pobijeli i mjestimice, ali u tragovima, ne dobije smećkasti ton. Posolite meso prstohvatom soli…

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pranzo alla free Willy

Pazite da ne pregorite meso, iako na prvi pogled izgleda kao gruba riba, ugor ima nježnu strukturu mesa. Grančicu motara koji ste ubrali na obližnjoj morskoj obali, luk izrezan na četvrtine i stabljiku celera prelijte maslinovim uljem pa par minuta oprezno prolazite plamenom brenera dok povrće ne dobije mjestimice smećkaste tonove…

Na veliki plitki tanjur položite filet ugora, a pored njega stavite stabljiku celera i luk. Na vrh stavite motar, pa sve ovo još jedanput prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom… vaše glavno jelo je spremno za konzumaciju…

Za riblju salatu:

Filet škrpoča, papaline, filet glavoča i njegovu ikru (ja sam ju pronašao u glavoću dok sam ga čistio - nije potrebno ali podiže okus salati), položite na ravan metalni pladanj kojeg ste prethodno namazali maslinovim uljem i po površini pobacali tri prstohvata krupne nejodirane morske soli.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pranzo alla free Willy

Sada oprezno plamenom brenera prelazite po mesu papalina, škrpoča, glavoča i ikri cca dvije minute, pa okrenite meso ribe i ikru na drugu stranu i to isto ponovite (nemojte pretjerivati s plamenom brenera - max 2 minute sa svake strane).

Vaše je meso sada spremno za slaganje salate.

Slaganje salate:

U manju zdjelicu stavite pola šake rokule, pola šake divlje blitve (ako niste pronašli divlju blitvu, možete staviti i mladi špinat) i dvije rotkvice prerezane na polovine.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Pranzo alla free Willy

Između rotkvice po salati poslažite filete ribe, papaline i riblju ikru . Sve prelijte lagano s reduciranim acetom balsamicom i maslinovim uljem pa dodajte prstohvat soli. Vaša je salata spremna - uživajte u kombinaciji ove riblje salate s fileom od ugora… dobar tek dragi ljudi...

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter