Ovih dana sam od stalnih klijenata, usudio bih se reći - dragih prijatelja, intelektualaca - slobodnih mislioca na poklon dobio vrlo solidan japanski nož. Budući da su mi tom gestom iskazali čast, ja sada ovom gestom iskazujem čast njima kreirajući ovaj recept kojeg radim upravo gore spomenutim nožem…
Jutro je, a ja sam se upravo probudio… ovih dana traje prava gastro akcija tako da u moje nosnice upravo ulazi uz uobičajeni miris svježeg espressa i lagani miris cole, kao pojačanje bratu kofeinu... I dok pijuckam gut tople kave u kombinaciji s gutljajima hladne kole… uživam u sljubljivanju ova dva okusa koji ostaju na nepcu…
Pogled mi je zamišljeno usmjeren na oštricu novog noža kojeg držim ispred sebe… Gledajući strukturu i slojeve metala u potrazi za inspiracijom u kuhanju na pamet mi padaju kruška, smokva i paprika oplemenjena kaduljom i bosiljkom…
I ako zanemarimo činjenicu da se na stolu iza oštrice noža u mojoj ruci nalazila zdjela sa kruškama i smokvama i da je na stolu pored zdjele stajalo nekoliko paprika nasumice pobacano… mogu reći da sam kroz oštricu novog noža dobio inspiraciju za jutarnju igru…
Iako da nisam gledao u oštricu noža s ciljem kreacije novog jela moja podsvijest ne bi registrirala ove namirnice… Uživajte dragi ljudi u ovome jelu i dozvolite vašoj podsvijesti da vas vodi kroz život, jer ona je vaš jedini i pravi Anđeo čuvar… ne zanemarujte ju…
Sastojci za jednu osobu:
Priprema:
Krušku razrežemo na pola i izvadimo koščice, smokvu razrežemo na pola a papriku na tanke trakice.
Krušku stavimo kuhati u kipuću vodu s pet, šest listova kadulje cca 15-ak minuta. Papriku narezanu na trakice i smokvu narezanu na pola pržimo na maslinovu ulju, s pet šest listova svježeg bosiljka cca 7 minuta pa onda po svemu dodamo jušnu žlicu meda te sve pržimo još tri do četiri minute pa maknemo sa izvora topline.
Na veliki ravni tanjur prvo položimo trakice paprike koju smo pržili, na njih stavimo dvije polovice kuhane kruške a pored kruške stavimo dvije polovice pržene smokve, sve prelijemo sokom od meda i maslinovog ulja u kojem smo pržili papriku i smokve… dobar tek!
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.