Brojni trikovi

Znanost otkrila savršen način kuhanja jaja – ali biste li imali strpljenja za njega?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Spremanje tvrdo kuhanih jaja može djelovati kao najjednostavnija stvar na svijetu, ali istovremeno može biti i jedna od najnezgodnijih. (Ne postoje bez razloga brojni trikovi za savršeno tvrdo kuhano jaje.)
 
Postizanje idealne konzistencije – čvrstog, ali ne previše gumenog bjelanca i kremastog žumanjca – često zahtjeva mnogo pokušaja, a ponekad i malo sreće, piše N1.
 
Međutim, znanstvenici vjeruju da su konačno otkrili najbolji način da skuhate savršeno tvrdo kuhano jaje. Njihova metoda obećava savršenu teksturu i lakše guljenje ljuske.
 

Kako znanost predlaže da kuhate jaja

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Communications Engineering, najefikasniji način kuhnja jaja naziva se periodično kuhanje. Ova tehnika podrazumijeva naizmjenično prebacivanje jaja između ključale i tople vode tijekom kuhanja.
 

Potopiti ih u ključalu vodu na dvije minute,

Zatim ih prebaciti u vodu temperature 30°C na još dvije minute,
Ovaj proces ponavljati točno 32 minute.
 

Vrijedi li isprobati ovu metodu?

Metoda je prilično vremenski zahtevna pa je malo vjerojatno da će se mnogi odlučiti za nju, ali na ovaj se način zadržavaju sve hranljive tvari. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter