Ilustracija (Facebook Lidia Bastianich)
Preuzeli smo ovaj recept sa facebook i web stranica Lidije Bastianich, poznate promotorice kuhanja iz New Yorka, a porijeklom s pulskog Busolera. Ovim se desertom ona prisjeća na djetinjstvo. "Kad sam bila djevojčica, palenta se često jela sa šećerom ili medom kao desert, a ovo mi je i danas jedan od omiljenih načina da je jedem," napisala je uspješna vlasnica lanca restorana, kod nas poznata po svojim TV emisijama o kuhanju.
Smrznuto šumsko voće dostupno je u gotovo svim prodavaonicama, pa se može odlediti i koristiti i u ovom desertu.
Sastojci:
Postupak
U velikoj zdjeli dobro promiješajte bobičasto voće, med i rum. Pustite ih da odstoje, promiješajući jednom do dva puta dok pripremate palentu.
Skuhati gušću palentu (odnos 1:3 palenta i voda). Tri šalice skuhane vruće palente izlijte u tepsiju veličine 22x33 cm. Kada se ohladi i stisne palentu podijelite na dvanaest kriški.
U velikoj tavi otopite maslac na srednjoj vatri. Kada se maslac zapjeni, dodajte pola kriški palente u jednom sloju. Pirjajte palentu, okrećući jednom, dok ne porumeni s obje strane, 8 do 10 minuta. Ponovite s preostalim maslacem i komadićima palente.
Zgotovljenu palentu podijelite po tanjurima za posluživanje. Svaku porciju prelijte s malo bobičastog voća i njihovog sirupa i pospite šećerom u prahu. Tanjure ukrasite grančicama mente i poslužite.