KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Za predstojeće blagdane na stolu napravite mjesta za slatku kraljicu uskrsnog stola - PINCU!

| Autor: Glas Istre
(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Pinca ili slatki kruh nezaobilazan je dio uskrsnog stola. Želite li doživjeti miris djetinjstva i stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu, okušajte se u ovom jednostavnom receptu koji preporuča zadovoljna.hr.

SASTOJCI:

1 kg brašna

3 jaja + 2 žumanjka

25 dag šećera

2 vanilin šećera

3 naribane kore naranče i 1 kora limuna (neprskanih)

1 svježi kvasac

25 dag masnoće (10 dag masti + 15 dag maslaca)

5 dl mlijeka

prstohvat soli

PRIPREMA:

U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijte u posudu i ostavite na toplom kako bi se ugrijalo.

Mutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno miksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.

Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).

Prvu smjesu jaja i šećera dodajte u brašno i lagano izmiješajte, potom u nekoliko navrata ulijte masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte prstohvat soli i uzdignuti kvasac, ponovno sve izmiješajte i počnite dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje.

Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči. Nakon toga ju ponovno umijesite i podijelite na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvan prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.

U međuvremenu napravite sirup od ½ dl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter