gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Salatin - 1001 Ja"

| Autor: The Outlaw Chef


Rano je jutro i dok sunce umiva svojim zrakama fasade starih austro-ugarskih zgrada, ja se laganim hodom “gegam” poput artičkog pingvina zajedno sa svojim mlađim sinom prema gradskoj tržnici ili ti “merkatu”.

Zapravo gegamo se poput dvije klasične pulske bakice - šjore koje desetljećima ujutro idu na duhovnu “ispašu” na pulski merkat… Time im zapravo podsvjesno odajemo počast i zahvalnost, budući da im nitko nije od gradskih vlasti podigao spomenik za podizanje i odgoj generacija i generacija naših građana. I dok hodamo tako, ja razmišljam na glas i svoje misli direktno izgovaram svojem sinu…

“Kako je to neobično. Koliko različitih verzija nas samih postoji u mislima drugih ljudi. Neki su te spoznali kao tihu i povučenu osobu koja ne govori previše. Drugi misle da si dosadan i da stalno imaš potrebu nešto govoriti. Treći misle da si bezosjećajan i hladan. Neki pak misle da si ljubazan i osjećajan i da ti je stalo do drugih. A ustvari ona osoba za koju ti misliš da jesi postoji samo u tvojim mislima. A i ti sam se iz dana u dan mijenjaš , uslijed utjecaja okoline i spoznaje doživljenog. A samim time na svakodnevnoj bazi kreiraš drugačiju mentalnu sliku o sebi.

Osobe koje negdje usput sretneš te izmijeniš nekoliko riječi s njima, pa čak je i dovoljno da pogledaš nekoga dok prolaziš i razmijeniš poglede- sve to stvara nove verzije njih u tvome umu a nove verzije tebe u njihovim mislima.

Nisi ista osoba za svoju mamu, za svoje prijatelje, za tetu u vrtiću, učitelja i kolege na poslu.

Možemo reći da postoji “tisuću i jedna verzija tebe”… he, he, he “…

Zato ćemo danas kreirati jednu novu salatu koju ćemo nazvati u čast nas samih, ali ipak brojnih: “salatin 1001 Ja” … što čekamo, krenimo i uživajmo u različitim osobnostima nas samih, koje ćemo u ovome receptu pretvoriti u različite okuse, koji se - iako na prvu različiti- međusobno isprepliću i nadopunjuju.

"Salatin - 1001 Ja" "Salatin - 1001 Ja"

Sastojci za jednu osobu

  • 15 dkg smeđeg graha iz konzerve
  • pola manje glavice luka
  • pola jabuke “zlatni delišes”
  • 6 do 7 listova mladog divljeg radiča maslačka
  • 4 svježa lista kadulje
  • pola svježe slatke crvene paprike
  • dvije jušne žlice maslinovog ulja
  • trećinu svježe tikvice
  • čajna žlica cvijeta morske soli
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra

Priprema

Upalite vatru u roštilju pa kad se stvori žar, na žar stavite peći slatku crvenu papriku razrezanu na pola, i tikvicu razrezanu na kolutiće. Posolite povrće prstohvatom soli i pecite sa svake strane dok se ne stvore mjestimice smećkasti tonovi. Pecite cca 2 minute sa svake strane. Poprskajte s par kapi maslinovog ulja i privremeno odložite na manji tanjur.

U manjoj tavi na vrelom maslinovom ulju pecite: ocijeđeni smeđi grah iz konzerve, pola jabuke zlatni delišes izrezanu na male kockice veličine graška, listove mladog divljeg radiča maslačka, pola glavice luka narezane na tanke kolutiće, prstohvat soli i dva prstohvata crnog friško samljevenog papra. Uz lagano i konstantno miješanje pržite na srednje jakoj vatri nekih 4 minute pa dodajte zatim 4 manja lista kadulje, smanjite vatru na minimum pa nakon jedne minute laganog prženja ugasite vatru i dodajte pola čajne žličice accetta balsamica i sve još jednom dobro izmiješajte. Maknite tavu od izvora topline i ostavite ju da odstoji nekih pet minuta.

Slaganje tanjura

Na dno velikog plitkog tanjura stavite pola pečene paprike sa roštilja. Pored paprike posložite kolutiće tikvice sa roštilja. Na papriku i tikvicu stavite metalni kalup za rižota ili slastice (ako nemate takav kalup rasijecite u oblik vrlo kratke cijevi plastičnu bocu vama omiljenog soka ili napitka - poslužit će jednako dobro kao i metalni kalup).

U taj kalup jušnim žlicom napunite sadržaj iz tave prženi grah i jabuku na radiču i kadulji. Nakon cca par minuta maknite kalup i na površinu salate stavite kao dekoraciju nekoliko svježih listova kadulje.

Dobar Vam tek dragi ljudi! Uživajte u ovim naizgled različitim okusima koji se međusobno isprepliću i savršeno nadopunjuju…

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter