gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Pulaštro Burger

| Autor: The Outlaw Chef


Šećući tako rano ujutru gradom, upijajući mirise grada kroz svoj nos, u moj duh i kroz oči u svoj um razmišljam u sebi... Kada bih sad ovog trenutka trebao napraviti neko jelo koje za mene predstavlja grad Pulu, što bih napravio? Hm... Dakle da vidimo...

Pula je grad u kojem na veliko raste lovor i ružmarin. Pula je grad u kojem su ne tako davno naše "nonice" uzgajale i kokoši u svojim "kortama " iliti dvorištima... Danas je među mladima moderno otići u neki od lanaca masovne fast-food prehrane i "maznuti neki sočan burger"...

A sve ovo, kao i sjećanja iz prošlosti naših nonica koje su uzgajale kokoši, lovor koji raste gotovo svuda na okolo i burgeri koji niču iz fast foodova omeđeni su brojnim maslinicima koji okružuju našu Pulu...

Dakle što čekamo, aktivirajmo svoj "Le Art Brut Cuisine " um i krenimo u izradu "Pulaštro Burgera" ... I uz staropulski "oldschool" poklik: "Dio can!". Usuđujem se dodati jedan, onako iz srca uzvik : "YHAAAAAA"!

Pulaštro BurgerPulaštro Burger

Sastojci za jednu osobu

  • 10 dkg otkoštenog pilećeg karabatka s kožicom
  • 10 dkg očišćenih pilećih prsa
  • četiri dkg luka ljutika
  • trećina čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • trećina čajne žličice cvijeta morske soli
  • dvije manje zrelije svježe šljive
  • dva svježa lovorova lista
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • pola aviježeg krastavca
  • 10 dkg sviježeg pomidora
  • jedno (vama omiljeno) hamburger pecivo i roštilj s vatrom i žarom
  • 15 dkg dobre volje
  • jedan osmijeh na vašem licu

Priprema

Oštrim kuhinjskim nožem uklonite kost iz pilećeg zabatka i usitnite ga na srednje velike komadiće (cca. kao pola zrna graška) to isto učinite i sa pilećim prsima. Zapamtite: pileća kožica je u ovoj priči bitna jer ispušta masnoću tijekom pečenja, a komadići koji se nađu na vrhu pljeskavice dati će strukturi hrskavost na površini. Ubacite nasjeckano meso u poluokruglu manju zdjelicu.

Zatim na isti način usitnite dvije zrelije šljive, trećinu manjeg luka ljutike i jedan svježi lovorov list. Sve navedeno ubacite u zdjelicu s nasjeckanom piletinom pa dodajte još unutra pola jušne žlice maslinovog ulja, trećinu čajne žlice cvijeta morske soli, trećinu čajne žličice papra pa sve dobro rukama izmiješajte minut, dva dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

Dobivenu pileću smjesu oblikujte rukom u kuglu, cca. veličine kao onu za bilijar - pa ju ubacite u srednju rupu - ma šalim se! Oblikovanu kuglu ili rukom ili prešom za tu namjenu oblikujte u oblik pljeskavice. Dobivenu pljeskavicu ostavite par sati da odstoji u frižideru da se malo jače očvrsne pred pečenje.

Nakon što je vaša pljeskavica par sati odstajala u frižideru stavite ju na vrele gradele na žar roštilja kojeg ste prethodno upalili (bez brige, ako nemate pristup roštilju možete ju i ispržiti u vašoj kuhinji na tavi).

Pljeskavicu pecite max. par minuta sa svake strane (ovisno o jačini vašeg žara). Kada pljeskavica poprimi čvrstu koricu i smećkaste tovove (vidi fotografiju) okrenite ju na drugu stranu.

Nakon što ste pileću pljeskavicu okrenuli na drugu stranu, razrežite pecivo za burger i zapecite ga petnaestak sekundi s unutarnjih strana malo na žaru da dobije čvršću koricu i "šmek po dimu i mesu". Maknite zatim pljeskavicu i pecivo sa roštilja....

Slaganje burgera

Na veliki ravni tanjur položite donji dio peciva za burger. Po tom donjem djelu peciva stavite kolutiće od pomidora kojeg ste prethodno kao i svježi krastavac narezali. Na te kolutiće od pomidora stavite pileću pljeskavicu. Na pileću pljeskavicu stavite fetu sira cheddar.

Na fetu sira poslažite kolutiće svježeg krastavca , sve prelijte s pola jušne žlice maslinovog ulja ( a možete dodati i neki vama omiljeni BBQ umak- ja sam se zadovoljio samo s maslinovim uljem ča su ga načinili. Velimir i Martin) . Kad ste dodali maslinovo ulje ili BBQ umak po svemu poklopite vaš "Pulaštro Burger" s gornjom polovicom peciva i zagrizite....

... I dok vam se slatki sokovi oplemenjeni eterikom maslinovog ulja, pomidora i lovora cijede niz bradu, uživajte kroz vaše cijenjeno nepce u okusima koji ostaju u eteru vaše usne šupljine i ispunjavaju zadovoljstvom vaš razigrani duh... To su okusi našeg grada, to su okusi Pule.... Dobar vam tek, dragi moji ljudi - vaš Outlaw ...

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter