(Davor ŠIŠOVIĆ)
Obitelji poljoprivredno-turističkih seoskih gospodarstava u travnju se pridružila i obitelj Pekica iz sela Pekici na Savičenštini.
Aleksandra Pekica i njezin suprug Feručo, njihovi sinovi Emil i Mihael, Aleksandrin kunjado Valerio i njezin brat Klaudio Tomašić koji dolazi pomoći kadgod je potrebno u ugostiteljsku su avanturu sa svojim agroturizmom ušli kao iskusno i uhodano poljoprivredno gospodarstvo.
A evo i originalnog recepta za štrudel Aleksandrine mame - valja napomenuti da štrudel u ovom kraju nije naziv za štrudlu od lisnatog tijesta, već za kolač koji se drugdje u Istri naziva povetica, putica ili štrukolo.
Sastojci za tijesto:
Umiješati sastojke, i pustiti tijesto da odstoji sat i pol, a zatim podijeliti na tri dijela i bez da ga se ponovno premijesi lagano se razvalja.
Na tijesto dolazi nadjev: najprije sloj marmelade od šljiva i marmelade od dunja s dodatkom oraha, a na to se posipaju sirove ribane jabuke i sirova ribana buča odnosno cuka.
Zamotane štruce poslažu se u pleh i zatim temeljito izbuše vilicom, ne samo po površini nego skroz-naskroz, kako bi pri pečenju vlaga nesmetano izlazila i da tijesto ne bi pucalo.
Pečeni štrudel posipa se šećerom u prahu i aromatiziranom lavandom u prahu, i još jedna fešta bogatih aroma je spremna.
Dobar tek!