KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Štrudel ili štrukolo na način Aleksandrine mame

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(Davor ŠIŠOVIĆ)

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Obitelji poljoprivredno-turističkih seoskih gospodarstava u travnju se pridružila i obitelj Pekica iz sela Pekici na Savičenštini.

Aleksandra Pekica i njezin suprug Feručo, njihovi sinovi Emil i Mihael, Aleksandrin kunjado Valerio i njezin brat Klaudio Tomašić koji dolazi pomoći kadgod je potrebno u ugostiteljsku su avanturu sa svojim agroturizmom ušli kao iskusno i uhodano poljoprivredno gospodarstvo.

A evo i originalnog recepta za štrudel Aleksandrine mame - valja napomenuti da štrudel u ovom kraju nije naziv za štrudlu od lisnatog tijesta, već za kolač koji se drugdje u Istri naziva povetica, putica ili štrukolo.

Sastojci za tijesto:

  • - 2 jaja
  • - 250 grama maslaca
  • - malo mlijeka
  • - kvasca
  • - prašak za pecivo
  • - sol
  • - korica limuna
  • - svježi sir
  • - oštrog i glatkog brašna

Umiješati sastojke, i pustiti tijesto da odstoji sat i pol, a zatim podijeliti na tri dijela i bez da ga se ponovno premijesi lagano se razvalja.

Na tijesto dolazi nadjev: najprije sloj marmelade od šljiva i marmelade od dunja s dodatkom oraha, a na to se posipaju sirove ribane jabuke i sirova ribana buča odnosno cuka.

Zamotane štruce poslažu se u pleh i zatim temeljito izbuše vilicom, ne samo po površini nego skroz-naskroz, kako bi pri pečenju vlaga nesmetano izlazila i da tijesto ne bi pucalo.

Pečeni štrudel posipa se šećerom u prahu i aromatiziranom lavandom u prahu, i još jedna fešta bogatih aroma je spremna.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter