kolač jabuke
Recept za ovaj jednostavan i ukusan švicarski kolač od jabuka, dobila sam naravno od Švicarke. Dakle s izvora. Trebalo je malo više pokušaja da ispadne baš onakav kako treba - estetski i okusom, barem prema kriterijima moje mentorice Patricije.
Jabuke, cimet, lješnjaci i lisnato tijesto - odlična su jesenja kombinacija. Radi brže i lakše izrade koristila sam lisnato koje nije zaleđeno i ne mora se valjati, a prodaju ga svi supermarketi pod svojim markama.
Sastojci:
Priprema:
Lisnatim tijestom obložite kalup, okruglog ili pravokutnog oblika prethodno obložen papirom za pečenje. Izbockajte tijesto viljuškom na više mjesta kako bi se izbjeglo napuhavanje. Pospite tijesto mljevenim lješnjacima, prethodno zapečenim.
Oguljene jabuke narežite na ploške tanke otprilike pola centimetra. Poslažite ih po tijestu tako da pokriju svu površinu i da se rubovi kriška preklapaju. Posipajte jabuke cimetom. Istucite pjenasto jaja, umiješajte šećer i vanilij šećer te vrhnje. Prolijte mješavinu po kolaču. Pecite ga u pećnici na 200 stupnjeva 35 - 40 minuta. Kad je gotov pospite s još malo cimeta.