Blitva na padelu (Facebook)
Blitva u tavi, na padelu ili šufigana, kako hoćete, lagan je i ukusan klasičan prilog, idealan uz glavna jela od mesa ili ribe. Kako biste u ovom povrću najbolje uživali, pirjajte blitvu na tavi bez prethodnog kuhanja. Samo će tako zadržati sva svoja nutritivna svojstva i pritom ostati ukusna. Trik za savršeno kuhanje je odvojiti stapke, osobito one šire, od listova. Na taj način postići ćete homogeno kuhano jelo!
Priprema blitve u tavi je zaista vrlo jednostavna, a recept može imati više varijacija. Predlažem klasični recept u kojem se blitva pirja s uljem, češnjakom i čilijem. Alternativno, u pirjanje možete dodati i filete inćuna koji će je učiniti još ukusnijom. Druga varijanta je na kraju dodati pržene mrvice što ovaj prilog čini još ukusnijim!
Ukusna blitva na tavi idealan je prilog, ali i kao nadjev za slane pite.
Sastojci:
500 g cikle (za 2 osobe)
maslinovo ulje
1 češanj češnjaka
sol
čili po želji
Postupak:
Operite blitvu u puno vode kako biste uklonili sve ostatke zemlje. Tvrdi bijeli dio - stapke narežite na komade. Zeleno lišće ostavite po strani. Izrezati blitvu na rezance.
U tavu ulijte malo maslinovog ulja i dodajte 1 režanj češnjaka (cijeli ili nasjeckani) i malo čilija. Po želji možete dodati i 2 fileta inćuna.
Čim se češnjak počne dinstati, dodajte stapke blitve. Posolite i pržite jednu minutu miješajući.
Dodajte pola čaše vode, pokrijte poklopcem i kuhajte na srednjoj vatri. Povremeno promiješajte. Nakon nekoliko minuta, blitva će biti mekana i na dnu posude će ostati malo vode. Dodajte listove blitve, pokrijte poklopcem i nastavite kuhati još par minuta. Čim listovi uvenu, sve pomiješajte i vaša pečena blitva je gotova, ukusna i kuhana.