GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Okruglice od mljevenog mesa sa malim "Twistom"

| Autor: Tihomir HORVAT


Mljeveno meso. Svi smo ga jeli, svi ga volimo jesti. Mljeveno meso je u kuhinji jako zahvalna namirnica, koju vole jesti svi. Od najmlađih do najstarijih osoba.

Kad se priča o mljevenom mesu kao namirnici i zašto je ona zahvalna, prvenstveno se misli na to da kao meso, nema kosti, mekano je, jednostavno je za konzumaciju.

Ali rijetko kad se o mljevenom mesu govori o namirnici koju se može dodatno oplemeniti i podariti joj osobni dodir. Tako možemo i od najjednostavnijih čevapčića i pljeskavica, ako imamo malo mašte napraviti gurmansku deliciju.

Mi smo se za današnji recept poigrali bojama, načinom serviranja i uz malo osobnog dodira napravili jedno ukusno i zanimljivo jelo.

Okruglice od mljevenog mesa sa malim "Twistom" (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Okruglice od mljevenog mesa sa malim "twistom" - kako bi u narodu zvali ovo jelo "ćufte".

Odlučili smo pripremiti jedno zanimljivo jelo koje će biti zanimljivo i najmlađima, te možda i nekim gurmanima.

Nadamo se da će vas danas ovo jelo potaknuti da počnete pripremati zanimljiva i drukčija jela od ove jednostavne, pristupačne namirnice.

Okruglice od mljevenog mesa sa malim "Twistom" (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Sastojci za 4 osobe:

  • 700 g mljevenog mesa (miješano juneće i svinjsko)
  • 150 g crvenog luka
  • 300 g svježih krumpira
  • 300 g smrznute blitve (ili 500 g svježe)
  • 300 g mrkve
  • 50 g istarske pancete
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • Maslinovo ulje
  • 1 jaje
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 prstohvat origana
  • 1 list lovora
  • 0,5 čajne žličice kurkume
  • Sol
  • Papar
  • Krušne mrvice
  • 100 g brašna
  • 1 dcl mlijeka
  • 20 g koncentrata rajčice
  • 100 g maslaca
  • Razno začinsko aromatično bilje – za dekoraciju

Okruglice od mljevenog mesa sa malim "Twistom" (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Priprema:

Korak 1.

Priprema okruglica:

Ogulimo luk i izrežemo ga na sitne kockice. Pancetu odvojimo od kože, te mesnati dio izrežemo na sitne kockice. Kožu ostavimo sa strane za kasnije. Zagrijemo tavu, ulijemo malo maslinovog ulja i dodamo pripremljeni luk i pancetu. Kratko propržimo i podlijemo s vinom, pustimo da se pirja dok nam vino ne ishlapi. Ovako pripremljeni luk pustimo 10 minuta da se ohladi. Dokle nam se luk hladi pripremimo posudu za miješanje mesa.

U posudu stavimo meso, jaje, dodamo ohlađeni luk s pancetom. Začinimo sa soli i paprom po želji. U ovu smjesu možemo dodati i još začina, što nam ovisi opetovano o željama i okusima. Možemo dodati čak i malo sira ili nekog drugog suhomesnatog proizvoda.

Nakon što smo okruglice začinili dobro ih promiješamo, provjerimo okus i konzistenciju. Ukoliko su nam okruglice mekane dodamo malo krušnih mrvica. Moramo paziti da nam okruglice ne budu tvrde jer će kasnije termičkom obradom biti još tvrđe.

Nakon što smo oblikovali manje okruglice, uvaljamo ih u oštro brašno, pustimo da odmore kako bismo sjedinili što bolje arome, začine koje smo dodali u meso. Dok nam se meso priprema krećemo ka pripremu priloga.

 

Korak 2.

Ogulimo krumpire i mrkvu. Operemo te stavimo zasebno kuhati. Začinimo sa soli. Ukoliko imamo veće krumpire izrežemo ih na četiri dijela. Što će nam uvelike smanjiti potrebno vrijeme pripreme.

Kada smo pristavili krumpire i mrkvu kuhati krećemo u pripremu naših okruglica.

U zagrijanu tavu ili plitki lonac stavimo malo maslinovog ulja, dodamo kožu od pancete te ju lagano prepržimo. Kad nam je panceta malo prepržena, dodajemo okruglice. Okruglice moramo sotirati sa svih strana da bismo dobili lijepu rumenu i hrskavu vanjsku površinu.

Okruglice zatim izvadimo, odložimo sa strane. Na masnoću koja nam je ostala stavimo koncentrat rajčice, malo brašna i kratko prepržimo , te zalijemo s 1 litrom tekućine (povrtni temeljac).

Obavezno dobro promiješamo kako nam se nebi napravile grudice od brašna. Kad nam se pripremljeni umak proključa i zgusne na željenu gustoću začinimo po želji sa soli i paprom. Ubacimo okruglice, dodamo list lovora i origano. Pirjamo 30 minuta. Ukoliko želimo dodatno oplemeniti okus možemo dodati list kadulje ili mente. Na ovaj način ćemo postići da nam umak u ustima daje dojam lakoće i uništiti ćemo jaki i teški okus masnoće koje će nam pustiti meso.

Korak 3.

Dokle nam se okruglice od mesa prigotavljaju krećemo u pripremu pjenice od krumpira, kreme od mrkve i blitve na domaći.

Blitva na domaći:

Blitvu operemo. Na vatru stavimo tavu i ulijemo malo maslinovog ulja. Kad nam je tava ugrijana ubacimo 1 režanj češnjaka sitno iskosani. Dodamo blitvu i pirjamo dok nam blitva nije mekana. Začinimo sa soli i paprom. Ako želimo da nam blitva ostane lijepa, zelena ulijemo malo maslinovog ulja i promiješamo.

Pjenica od krumpira:

Kad nam je krumpir gotov, procijedimo ga i pripremamo ga kao klasični pire krumpir. Jedina razlika je što ćemo potrebno mlijeko zakuhati u posudi i dodati kurkumu, te prokuhati   1-2 minute, te ćemo to mlijeko uliti u izdrobljeni krumpir, pazeći da nemamo grudica. Kurkuma će našoj pjenici dati jednu drugu notu mirisa, okusa i nadasve živu boju na tanjuru. Umijesto kurkume možemo koristiti šafran ili curry.

Krema od mrkve:

Kuhanu mrkvu procijedimo. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera mrkvicu miksamo. Dodamo malo maslinovog ulja, začinimo sa soli i paprom. Ukoliko nam nakon miksanja krema od mrkvice bude previše tekuća, dodamo malo krušnih mrvica ili parmezana.

 

Korak 4.

Kada su nam okruglice gotove, krećemo u serviranje ovog zanimljivog i šarenog jela.

Uz pomoć dvije žlice ili manje grabilice za sladoled oblikujemo okruglice od pripremljenih priloga te ih posložimo odmah na tanjur ili pliticu za serviranje, pazeći da ostavimo prostor između svakog priloga za mesne okruglice.

Savjet: prilikom serviranja pripazite na boje priloga, da vam se ne bi ponavljale boje jedna iza druge.

Nakon što smo servirali prilog krećemo u stavljanje okruglica između priloga, te ih prelijemo sa malo umaka od okruglica.

Ukrasimo sa svježim aromatičnim začinskim biljem i poslužimo. Pripazimo da ne stavljamo previše umaka na tanjur, jer će nam umak uništiti dojam i izgled tanjura. Ljepše je servirati umak sa strane. Nekad nam je manje više.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter