kuhajte s glasom istre

Recept dana: Odrezak Barun Trenk, specijalitet slavonske kuhinje

| Autor: Glas Istre
(Press)

(Press)


Iako možda na prvu izgleda komplicirano, ovaj slavonski gastro specijalitet prirema se u svega pola sata i ne trebaju vam svakojake namirnice. Ovi odresci ime su dobili po vođi panuda, barunu Trenku, a kombinacijom svinjetine, gljiva, ajvara, kulena i jaja u umaku ne ostavlja nikoga ravnodušnim i donosi dašak Slavonije u vaše istarske domove.

Sastojci za 4 osobe

  • 4 svinjska odreska
  • 8 feta kulena
  • 4 žlice ajvara
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • Sol i papar po ukusu
  • Svinjska mast
  • 300 g tanko narezanih šampinjona
  • 50 ml bijelog vina

Priprema

Odreske po potrebi očistite pa ih istucite batom. Dodajte sol i papar te ih premažite žlicom ajvara (pazite da ne idete preblizu rubova). Preko ajvara stavite dvije fete kulena, pa na to još pola kuhanog jaja. Pažljivo zamotajte meso i učvrstite čačkalicama.

Na tavi zagrijte svinjsku mast i kad se otopi dodajte odreske. Uz povremeno okretanje pecite ih dok se ne zapeku sa svih strana. Meso izvadite iz tave pa u nju bacite šampinjone. Pirjajte nekoliko minuta, posolite i dodajte bijelo vino. Kako bi dobili umak, dodajte malo vrhnja ili žlicu brašna i malo mijeka.

Meso vratite na tavu s umakom, poklopite i pirjajte još 15-ak minuta. Poslužite uz pire, krokete, njoke, police ili pommes.

Dobar tek!

Izvor: Index

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter