kuhajte s glasom istre

Recept dana: Gulaš od mljevenog mesa i kupusa

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kapuska je jedno od onih jela koja mirišu poput doma, a okusi su toliko bogati da ne možete prestati uživati.

Kombinacija sočne mljevene junetine ili janjetine, svježeg kupusa i začina poput metvice i čilija čini ovu varijantu tradicije pravim užitkom.

Uz malo bulgura i povrtnog temeljca, ova jela postaju prava udobnost na tanjuru.

I da, ne zaboravite na fini umak od jogurta i vlasca koji sve zaokružuje u savršenstvo. Ako volite bogate okuse, ovo je recept za vas!

Sastojci

  • 250 g mljevene junetine ili janjetine
  • 1 srednja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 1 žlica paste od crvene paprike
  • 2 žličice soli
  • ½ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1 žličica sušene metvice
  • 1 žličica čili pahuljica (prilagodite ukusu)
  • 100 g bulgura
  • 750 g kupusa
  • peršin za ukrašavanje
  • 800 ml povrtnog temeljca ili vode

Umak

  • 250 ml jogurta
  • 50 ml vrhnja
  • 1 žličica nasjeckanog vlasca
  • ¼ žličice soli

Priprema

Kupus prepolovite. Stavite ravnu stranu kupusa na radnu plohu prema dolje i ponovno prepolovite. Preokrenite četvrtine i prerežite dijagonalno te uklonite jezgru.

Zagrijte malo ulja u loncu pa dodajte meso i pržite ga dok ne porumeni miješajući. Zatim dodajte sjeckani luk i češnjak.

Kratko pržite pa dodajte pastu od rajčice, pastu od crvene paprike, pahuljice čilija, svježe mljeveni crni papar, sušenu metvicu i sol. Promiješajte i kuhajte minutu. Dodajte kupus, bulgur i dio povrtnog temeljca ili vode.

Poklopite i lagano pirjajte, povremeno miješajući i dolijevajući još tekućine prema potrebi, sat i pol ili dok kupus ne omekša.

Kušajte i ako treba dodajte malo soli i papra.

Pomiješajte jogurt, vrhnje sol i vlasac. Izvadite gulaš u tanjure pa ukrasite umakom od jogurta i peršinom.

Dobar tek!

Izvor: Punkufer.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter