(Leftovers Cookbook)
Knjižica Leftovers cookbook nastala je kao rezultat Erasmus+ projekta Make it green. Partnerstvo u projektu čine tri škole ugostiteljsko-turističkog smjera: Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, kao nositelj, te Ugostiteljsko-turistička škola Beograd i Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj.
Kako navode u knjižici, projektom su htjeli pronalaziti rješenja u području turizma i ugostiteljstva koja bi pomogla u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promjena. Da bi to postigli, usredotočili su se na tri cilja: zeleni turizam, ponovna uporaba otpadnog materijala i kuhanje bez otpada. Planirane aktivnosti imale su za cilj potaknuti kritičko razmišljanje i kreativnost sudionika u potrazi za boljom budućnošću.
Danas vam donosimo recept za panetone puding.
Panetone ili pincu narežemo na kockice veličine 2x2 cm. Mlijeko kuhamo sa šećerom, vanilijom i limunovom koricom, pa kuhano mlijeko prelijemo preko tučenih jaja. Smjesu kratko kuhamo.
Kockice panetona rahlo miješamo s kremom i dodamo grožđice. Smjesu rasporedimo u posudice za pečenje i pečemo u vodenoj kupki na 170 stupnjeva 30-ak minuta.
(Leftovers Cookbook)
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno slavi sedam i pol desetljeća strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake subote, ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, donosimo recepte koje su smislili mentori i učenici kroz nekoliko zanimljivih projekata, koje su i objavili u tiskanom izdanju.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline", "Jela s likovnih djela", "Kako je dela nono, tako to dela unuk", "Leftovers cookbook" i druge.
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.