Ilustracija (Pexels)
Žudnja za hranom je prirodna. To je zapravo dio tjelesnog sustava povratnih informacija koji nam govori šta mu treba. Primjerice, ako žudite za crvenim mesom, možda vam nedostaje željeza. No, žudnja za slatkišima nije uvijek poželjna, piše N1.
Kada nismo pažljivi, možemo se naći u situaciji da pretjeramo u uživanju, što može postati nezgodna navika koje se treba riješiti. Za razliku od željeza ili drugih vitalnih nutrijenata, šećer tijelu nije potreban.
Ipak, svakodnevno ga (pretjerano) konzumiramo. Prema American Heart Association, odrasla osoba u SAD-u u prosjeku pojede otprilike 22 žličice šećera dnevno.
Mnogo je razloga zbog kojih imamo sklonost posezati za slatkišima, od psihičkih poriva do nedostatka sna. Većina žudnje za šećerom uzrokovana je hranom koja uzrokuje pad šećera u krvi, prenosi Klix.
To su proizvodi poput rafiniranih, jednostavnih ugljikohidrata i proizvoda koji sadrže skriveni šećer (poput umaka od rajčice). Kada nam padne šećer u krvi, to nam daje lažni osjećaj gladi i na kraju nam krade energiju.
Srećom, bitku sa svojom želju za slatkim možete dobiti uz pet namirnica koje će vam smanjiti žudnju i održati vam energiju.
Avokado je prepun vitamina B i folata, hranjivih tvari za koje se pokazalo da snižavaju nivo stresa. S 18 esencijalnih aminokiselina, avokado je također izvrstan izvor proteina, zdravih masti i vitamina E.
Kokosovo ulje snižava nivo inzulina i obuzdava glad bez podizanja nivoa kolesterola. Kokosovo ulje također se reklamiralo kao pomoć pri mršavljenju. To je zato što isključuje želju za slatkim opskrbljujući korisne masti jetri, gdje se masti koriste kao gorivo, a ne skladište.
Konzumacija dvije žlice sjemenki lana dnevno osigurava gotovo 25 posto dnevnih preporučenih vlakana, a poznato je da se hrana bogata vlaknima duže probavlja. To čini da se osjećate siti i pomaže vam da unesete manje kalorija te obuzdate nepotrebnu želju za šećerom.
Jaje je jedna od najboljih namirnica za pobjeđivanje žudnje za šećerom i smanjenje osjećaja gladi tijekom dana. To je zato što su jaja izvrstan izvor proteina, zdravih masnoća, vitamina B, omega 3 masnih kiselina pa čak i malih količina željeza.
Jaja također snižavaju nivo inzulina i drugog hormona zvanog grelin. Grelin zaustavlja glad i sprječava želju za šećerom. Pokušajte pojesti jaje za doručak, ručak ili večeru ili kao međuobrok.