Mirna je jesenska noć. Upravo sam parkirao svojeg "caffe racera" na parkingu susjedne ulice. Sad lagano šećem prema svojoj kući. Bio sam poli Ćana u njegovoj pizzeriji na kafelu, malo smo diskutirali o namirnicama koje nas okružuju i sastavljali nekakav meni za obližnji event. U zraku ima malo vlage pa se tek poneka zvijezda na nebu nadzire prikazujući svoj "mutni sjaj" . Nebo je ugodne mat-crne boje. Mjesec je žut i u obliku težačkog kosirića.
Još prije, popodne dok je bio dan, moj punac Valdi dao mi je svježe šumske vrganje, malo pancete, jednu žbulu, češnjak i papriku: "Evo napravi nešto" - rekao mi je smirenim tonom i sa samozatajnim osmjehom na licu... I dok tako razmišljam što je bilo i što mi je tko rekao, skrećem s asfaltiranog puta na bijeli kameniti put koji vodi između dva reda kuća do mojeg doma. Zastajem tu na sredini, uz rub bijelog puta kod velikog grma lovora. Palim lampu na svojem mobitelu kako bih mogao bolje vidjeti.
I dok osvjetljavam grančice divljeg koromača i divim se njegovoj tamnoj, mjestimice svijetlo zelenoj boji koja se reflektira pod led lampom mog telefona, drugom rukom iz džepa vadim svojeg vjernog i uvijek oštrog preklopnog Japanca - ovaj me nož nikada nije iznevjerio. Režem i berem grančice koromača ispod tamno žutog mjeseca u obliku težačkog kosirića... I znam da ću večeras kuhati.... Da...
Napravit ću spaghette s vrganjem, paprikom, pancetom... spaghette ću kuhati u kipućoj slanoj vodi sa grančicama koromača radi bolje arome... Dok ulazim u svoje dvorište, automatski berem dva limunova ploda tu iz velike vaze odmah pored ulaznih vratiju... Koricu ću naribati po spaghettima netom prije konzumiranja jela radi svježine, a tanke ću kolutiće limuna karamelizirati s bagremovim medom s lukom, paprikom i pancetom prije sljubljivanja s vrganjima... Dakle, što čekamo? Uronimo u ovaj čaroban "Le Art Brut Cuisine " recept koji karakterizira "mirnu šetnju jedne jesenske noći"...
View this post on Instagram
Narežite svježe vrganje na trakice pa ih ostavite 4 do 5 sati da odstoje u frižideru u dubokom tanjuru u maslinovom ulju. Narežite pancetu na uske trakice (vidi fotografiju). Narežite kapulu na tanke trakice. Očistite tri zrna češnjaka i narežite ih oštrim nožem na vrlo sitne kockice. Papriku narežite na tanke manje trakice.
U lonac sa slanom kipućom vodom i nekoliko kapi ulja stavite kuhati spaghette s grančicama koromača (cca 8 do 9 minuta). Paralelno dok se kuhaju spaghetti, u plitku tavu na vrelom maslinovom (srednje jaka vatra) ulju (iskoristite aromatizirano ulje u kojem su odstajali vrganji) stavite pržiti pancetu, papriku i kapulu s pola čajne žličice cvijeta morske soli i pola čajne žličice crnog, friško samljevenog papra.
Nakon cca 3 do 4 minute u tavu ubacite i bio limun kojeg ste izrezali na kolutiće pa zatim te kolutiće na četvrtine (vidi fotografiju). Lagano sve miješajte na srednje jakoj vatri. Nakon 3 minute dodajte pola jušne žlice bagremovog meda. Konstantno miješajte nekih 3 do 4 minute da se paprika, panceta, kapula i limun lagano karameliziraju. Dodajte zatim vrganje odstajale u maslinovom ulju.
Sve skupa uz konstantno miješanje i dodavanje minimalno tekućine, tek toliko da smjesa ostane gusta, (iz lonca s koromačem u kojem se kuhaju spaghetti) dinstajte još nekih 8 do 9 minuta.
Nakon 9 minuta procijedite spaghette i dodajte ih direkt na tavu u kojoj su vrganji, panceta, limun, paprika... Smanjite temperaturu na minimum, pa miješajte spaghette i sastojke iz tave još nekih 3 do 4 minute. Po isteku vremena maknite tavu s izvora topline i ostavite ju da "odmori" nekih 3 do 4 minute.
Čim ste maknuli tavu s izvora topline, u drugoj manjoj tavi pržite usitnjeni češnjak s pola jušne žlice maslinovog ulja. Kada češnjak lagano požuti maknite ga s izvora topline i istresite ga po spaghettima u tavi, promiješajte sve još jednom dobro i sada možete ostaviti spaghette da "odmore" 3 do 4 minute.
Na veliki ravan tanjur stavite spaghette zajedno s ostalim sadržajem iz tave koje ste izvadili velikom kuhinjskom pincetom ili ih stavite u kalup za rižota. Po vrhu naribajte malo limunove korice, pa onda zatim naribajte i tvrdog ovčjeg sira po svemu. Ja sam dekoracije radi "zabio" u sredinu ovako serviranih spaghetta - cvijet od koromača, vi ne morate, možete staviti neki drugi dekorativni element kojeg imate u vašim vazama, dvorištima ili pri ruci…
Uživajte u harmoniji ovih mediteranskih okusa. Prilikom konzumacije ovog jela na vašem će se nepcu stvoriti nekoliko "mikro vrtloga", a svaki od njih dočaravat će vašem tijelu i duhu okus kiselkastosti, okus slatkoće, okus slankastosti, okus gorkastosti… Naribana korica svježeg limuna dat će osjećaj svježine, dok će naribani ovčji sir sve okuse skupa sljubiti i prouzročiti blagi efekt tako zvanog "petog okusa" umamija… Dobar vam tek , dragi ljudi… Želim vam mir u duhu i osmijeh na licu… Vaš Outlaw.
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.