GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Rižoto od kave

| Autor: Glas Istre


"Napraviti rižoto od kave…." Znam…trebao sam napisati i napraviti dalje nastavak "jela od žlice" u obliku salatina kao što sam napravio "Fižol salatin" pa onda nastaviti sa "maneštra salatinom", "gulaš salatinom", "brudet salatinom"…

Ja sam sva ova spomenuta jela odradio u svojem "Gastro laboratoriju" i dokazao samome sebi da su izvediva…. Ali ljudi moji, pisati kontinuirano o sličnim jelima, sa sličnim namirnicama koja se prave na sličan način - to je tako dosadno!

Ja sam Outlaw Chef, jašem slobodno gastronomskom misaonom prerijom na divljem valu neobuzdane gastronomske energije zvane "Le Art Brut Cuisine"…

I tako nastavljam sa svojim mislima koje izviru duboko iz visina moje podsvjesti. Upravo je izišla na površinu mojeg uma misao koja mi govori da kreiram degustacijski rižoto koji ne samo da daje energiju vašem tijelu, nego vas i razbuđuje.

Ulazim u svoj "Gastro laboratorij" stavljam muziku, "volumen do daske", Marlin Manson , stvar - "This Is The New Hit (S..t)"

Napravit ću rižoto od kave! Da, dobro ste pročitali - od kave.

Ako ste dovoljno odvažni, slobodoumni i hrabri možete ga napraviti i Vi kod svoje kuće…

(Rižoto od kave by The Outlaw Chef)(Rižoto od kave by The Outlaw Chef)

Sastojci za jednu osobu

  • 7 dag luka ljutike
  • 55 g sirove riže
  • 3 dag sira Gran padano
  • jedna čajna žličica livadnog meda
  • jedna jušna žlica mljevene kave za espresso ili moku
  • jedna jušna žlica maslinovog ulja
  • trećina čajne žlice cvijeta morske soli
  • 4 cijela zrna crnog papra, trećina čajne žličice crnog friško samljevenog papra, dva svježa lista đumbira

Kako do đumbirovog svježeg lista? … Pa, vrlo lako. To sam naveo u opisu recepta, tamo pred kraj u jednoj zagradi.

Priprema

Narežite vrlo malu glavicu ili cca 7 dag luka ljutike na sitno. Na sitno naribajte 3 do 4 dag sira Gran Padano.

Na vrelome maslinovom ulju pržite sitni nasjeckani luk ljutiku dok ne postane staklenkaste (blago prozirne) strukture i ubacite zatim cca 55 grama riže s nekoliko cijelih zrna crnog papra.

Pržite rižu na srednje jakoj vatri cca 60ak sekundi dok ne postane prozirnkasta.

Dodajte veliku jušnu žlicu mljevene kave za espresso ili moku po riži i u tavu. Dobro sve promješajte.

Konstantno miješajte u ovome jelu to je najbitnija radnja.

Odmah nakon što ste promješali rižu i kavu (cca 15ak sekundi kasnije) ulijte malo vode, ali tek toliko da riža nije na suhome.

Kada voda ishlapi opet dodajte malo vode uz konstantno miješanje.

Ovaj postupak ponavljajte svih cca 20ak minuta koliko vam je potrebno da završite ovo jelo.

Nakon desetak minuta dolijevanja vode i konstantnog miješanja dodajte čajnu žlicu meda i prstohvat cvijeta morske soli. Med će služiti da smanji gorčinu kave i izbalansira harmoniju okusa između kave, riže, papra i cvijeta morske soli.

Miješajte tako još nekih pet minuta pa u trenutku kad ugasite vatru i ubacite sitni naribani Gran padano i prstohvat crnog svježe samljevenog papra.

Sve još jedanput dobro izmiješajte, pa pustite sa strane da odstoji cca 3 minute.

Slaganje tanjura

Na plitki veliki tanjur stavite kalup za rižoto (ako ga nemate - to sam već napisao u nekoliko recepata, možete izrezati plastičnu bocu od nekog soka pa ju koristiti kao kalup).

Jednom rukom u sredini držite dva svježa lista đumbira (kako dobiti list đumbira - u dućanu kupite korijen đumbira položite ga okomito vrlo plitko u zemlju u vazi i zalijevajte 1x dnevno. Nakon tri tjedna imat ćete ovaj cool začin u svome domu)

Jednom rukom unutar kalupa držite dva savinuta lista đumbira, a drugom rukom jušnom žlicom napunite kalup našim caffe rižotom.

Ostavite da odstoji dvije minute. To je dovoljno vremena da đumbir oko sebe u rižoto ispusti vrlo malo, ali dovoljno svoje osvježavajuće arome.

Maknite kalup i uživajte u ovom aromatičnom jelu koje ima sve gušte kave, ali i laganu dozu umami okusa koja se savršeno uklapa u ovu priču…

Ovo će vam jelo uz potrebnu energiju za rad donijeti i stanovitu dozu budnosti zahvaljujući kofeinu iz kave…

Damjan BistričićDamjan Bistričić

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter