kuhajte s glasom istre

Recept dana: Lungić punjen šljivama i orasima

| Autor: Ana Braškić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu i odličan izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Najviše ih volimo uklopljene u ukusne recepte pa smo za vas pripremili jednu ideju za ručak koja će vas zasigurno oduševiti.

Sastojci za 6 osoba

  • 800 g svinjskog lungića
  • 40 g senfa
  • 60 g suhih šljiva
  • 60 g sušenih marelica
  • 60 g oraha
  • 60 g lješnjaka
  • 300 g tanko narezane pancete
  • 35 g konjaka
  • 1 ljutika
  • mažuran, ružmarin, timijan
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema

Nasjeckati ljutiku, šljive, marelice, orahe i lješnjake. Usitniti ružmarin, majčinu dušicu i mažuran. Na ulju otopiti maslac, dodati ljutiku, kratko popržiti te dodati usitnjene začine.

Kratko popržiti te dodati sušeno i orašasto voće. Tostirati nekoliko minuta te pustiti da se malo ohladi. Pomoću oštrog noža od lungića napraviti jednu veliku »šniclu«.

Meso malo istući batom, namazati senfom, posoliti i popapriti, a potom po njemu razmazati smjesu. Meso zarolati te položiti na ploške pancete posložene tako da se malo preklapaju.

Pancetom omotati meso te sve povezati špagom kako nadjev ne bi ispao tijekom pečenja. Roladu zapeći sa svih strana na malo ulja, kad se zapekla sa svih strana podliti konjakom i pustiti da alkohol ispari.

Roladu i umak staviti u posludu za pečenje te nastaviti peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 50 minuta.

Nakon isteka pola vremena roladu okrenuti. Pečeno meso pustiti da se odmori, narezati te poslužiti uz prilog.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter