KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Chili con carne s bundevom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ako tražite savršen spoj jesenskih okusa i začinjenog domaćeg jela, onda je ovaj čili s bundevom pravi izbor!

Ovaj tradicionalni recept dobiva poseban zaokret uz dodatak slatke bundeve, koja se izvrsno uklapa s pikantnim začinima i sočnom junetinom.

Pripremite se za toplu zdjelicu prepuno okusa koja će ugrijati hladne večeri i nahraniti cijelu obitelj – čili s bundevom postaje prava jesenska poslastica!

Sastojci za osam porcija

  • 350 g bundeve
  • 1 veliki luk
  • 2 rajčice
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 700 g mljevene junetine
  • 250 ml goveđeg temeljca
  • 230 g nasjeckanih rajčica
  • 90 g paste od rajčice
  • 250 g pirea od bundeve
  • 425 g konzerviranog graha
  • 425 g bijelog graha iz konzerve
  • 1 žličica čilija u prahu (po ukusu)
  • 2 žličice paprike (slatke)
  • 2 žličice kumina
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica sušenog origana
  • sol, papar

Priprema

Bundevu prepolovite, izvadite sjemenke, odrežite koru i narežite na sitne kockice. Luk i češnjak ogulite i sitno narežite, papriku i rajčicu operite i očistite te ih također narežite na kockice. Pazite da komadi budu što ravnomjernije izrezani.

Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri, prvo pirjajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte papriku i bundevu. Nakon par minuta dodajte komadiće rajčice. Na kraju dodajte češnjak. Sve kuhajte dok povrće ne omekša.

Povrće gurnite na rub posude, a na sredini popržite mljeveno meso i pustite da porumeni. Nakon što je meso uglavnom porumenilo, umiješajte začine, temeljac, pire od bundeve, nasjeckane rajčice, pastu od rajčice i grah. Zakuhajte smjesu i zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac poklopcem, ali ostavite otvor za paru.

Pirjajte čili oko sat i pol do dva sata uz povremeno miješanje. U potpunosti uklonite poklopac nakon otprilike pola vremena kuhanja. Za posluživanje ulijte u zdjelice i po želji prelijte kiselim vrhnjem.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter