Ilustracija (Pixabay)
Ako tražite savršen spoj jesenskih okusa i začinjenog domaćeg jela, onda je ovaj čili s bundevom pravi izbor!
Ovaj tradicionalni recept dobiva poseban zaokret uz dodatak slatke bundeve, koja se izvrsno uklapa s pikantnim začinima i sočnom junetinom.
Pripremite se za toplu zdjelicu prepuno okusa koja će ugrijati hladne večeri i nahraniti cijelu obitelj – čili s bundevom postaje prava jesenska poslastica!
Bundevu prepolovite, izvadite sjemenke, odrežite koru i narežite na sitne kockice. Luk i češnjak ogulite i sitno narežite, papriku i rajčicu operite i očistite te ih također narežite na kockice. Pazite da komadi budu što ravnomjernije izrezani.
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri, prvo pirjajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte papriku i bundevu. Nakon par minuta dodajte komadiće rajčice. Na kraju dodajte češnjak. Sve kuhajte dok povrće ne omekša.
Povrće gurnite na rub posude, a na sredini popržite mljeveno meso i pustite da porumeni. Nakon što je meso uglavnom porumenilo, umiješajte začine, temeljac, pire od bundeve, nasjeckane rajčice, pastu od rajčice i grah. Zakuhajte smjesu i zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac poklopcem, ali ostavite otvor za paru.
Pirjajte čili oko sat i pol do dva sata uz povremeno miješanje. U potpunosti uklonite poklopac nakon otprilike pola vremena kuhanja. Za posluživanje ulijte u zdjelice i po želji prelijte kiselim vrhnjem.
Dobar tek!