GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Toast burger": junetina, limun i ružmarin

| Autor: Glas Istre


Ljudi moji…. Jede mi se nešto sočno, s punoćom takozvanog pet okusa ili ti "umami okusa" (onaj tko nezna što je to neka ukuca u tražilicu na internetu ili YouTube-u, i neka sazna… Mljac!) a opet da je i osvježavajuće… Znam što ću!

Uzimam kod mesara leđni juneći mišić te ga molim da ga samelje… U njega ću dodati sitno nasjeckani crveni luk, crni papar, cvijet morske soli, a radi svježine dodati ću naribanu koricu limuna i sitno nasjeckan svježi ružmarin… Napraviti od svega ovoga debelu i soćnu pljeskavicu, okrenuti ju na malo maslinovog ulja i staviti ju između dvije hrskave tanke tostirane fete kruha sa listom zelene salate, tanko narezanim kiselim krastavcem i cherry pomidorom, a dodati ću i malo "na debelo naribane gaude"… I to je to!

Ova će kombinacija zadovoljiti moje gušte, a već je i sam opis izazvao moje nepce koje sada lući slinu unutar moje usne šupljine… Ah… što čekam?! … Krećem čim prije u realizaciju ovog projekta… A što čekate i vi ? … Dakle krenimo zajedno…

Sastojci za jednu osobu

  • 25 dkg mljevene junetine
  • manja glavica crvenog luka
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • korica sviježeg limuna
  • grančica ružmarina
  • pola čajne žličice cvijeta morske soli
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • list zelene salate
  • kiseli krastavac
  • nekoliko cherry pomidora
  • dvije fete kruha za toast…
  • (opcija cca 25 dkg krumpira ukoliko želite pržene krumpiriće kao prilog i 10 dkg sira gauda ukoliko želite vaš toast burger sa sirom)

Priprema

Stavite juneće mljeveno meso u manju zdjelicu pa unutra dodajte:
Sitno nasjeckane iglice sviježeg ružmarina, sitno nasjeckanu četvrtinu glavice crvenog luka, naribajte malo korice sviježeg limuna, pola čajne žlice crnog friško samljevenog papra, pola čajne žličice cvijeta morske soli i jednu čajnu žličicu maslinovog ulja.

Sve navedeno u zdjelici rukom dobro izmijesite dok smjesa ne postane kompaktna.

Rukom smjesu oblikujte u veću kuglu pa ju stavite u kalup za burger ili ju jednostavno na kuhinjskoj dasci pritisnite dlanom da se spoljošti u oblik pljeskavice.

Dobivenu pljeskavicu stavite na manji tanjur pa ju ostavite cca 60 ak minuta da “odleži” u vašem frižideru da malo “očvrsne”

(opcija tko želi) izrežite krumpir na štapiće debljine malog prsta pa ga ispecite cca 5 do 7 min u vrelom dubokom ulju i ocijedite ga zatim na kuhinjskim ubrusu.

Izvadite vašu juneću pljeskavicu iz frižidera i ostavite ju 5 minuta da malo odstoji na sobnoj temperaturi.

Nakon što je pljeskavica odležala na sobnoj temperaturi stavite ju pržiti na zagrijanu vruću tavu sa malo maslinovog ulja. Ja sam ju pržio jer volim između RARE i MEDIUM RARE da bolje osjetim okus mesa a to je 30 ak sekundi sa svake strane. Ako volite više pečenu onda ju pecite 3 do 4 minute sa svake strane. Još jedna napomena : ako želite jesti toast burger sa sirom , kad okrenete pljeskavicu na drugu stranu na nju bacite cca 10 dkg naribane gaude da se po njoj rastopi… to možete i ne morate…

Istostirajte dvije fete kruha u tosteru.

Slaganje "toast burgera"

Na prvu fetu kruha stavite list zelene salate pa zatim na salatu stavite cherry pomidor narezan na kolutiće , na cherry pomidor stavite pljeskavicu , na pljeskavicu stavite kiseli krastavac narezan na fete. Ja sam tek sad dodao naribanu gauda sir cca 10 deka jer nisam htio jesti s okusom rastopljenog sira nego uživati u izvornom guštu koji dobra gauda pruža…

Poklopite zatim sve ovo s drugom polovicom tostiranog kruha. Radi lakše konzumacije možete razrezati vaš toast na pola. Ako ste ispekli krumpiriće pobacajte ih svuda naokolo po vašem tostu i tanjuru. Sada možete započeti s konzumacijom vašeg “toast burgera” . Uživajte u punoći okusa i svježini kojeg daju korica limuna i usitnjeni ružmarin unutar vašeg burgera….

..

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter