KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Kolač od mrkve bez brašna

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Blagdani su pred vratima, a s njima i mnoštvo bogatih slastica koje čekaju na svoj red. No, prije nego što nas preplave svi ti teški kolači, poželimo nešto jednostavnije i lakše, poput ovog sočnog kolača od mrkve bez brašna.

Kolač je savršeno vlažan, s naglaskom na prirodnu slatkoću mrkve i orašaste arome badema, a najbolji će biti ako ga ostavite da "odmori" preko noći. Ali, ako ne možete dočekati, razumijemo—jer i najstrpljivijima će biti teško odoljeti ovom mirisnom desertu.

Sastojci

  • 210 g neslanih prženih badema
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 i pol žličice praška za pecivo
  • vršak žličice soli
  • 1 žličica cimeta
  • pola žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 2 žličice naribane korice limuna
  • 4 velika jaja
  • 65 g bijelog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 220 g sitno naribane mrkve

Priprema

Prvi korak je taj da ćete pećnicu staviti grijati na 180°C, te rešetku (p)ostavite na sredinu.

Nauljite kalup promjera cca 23 cm i obložite ga papirom za pečenje. Lagano nauljite i papir.

Dok se pećnica grije, pomiješajte bademe i smeđi šećer u multipraktiku te miksajte dok bademi ne budu sitno samljeveni.

Dodajte prašak za pecivo, sol, cimet, muškatni oraščić te koricu limuna i promiješajte.

U drugoj posudi, umutite jaja mikserom, a potom im dodajte bijeli šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane gusta.

Dodajte ekstrakt vanilije, pa potom smjesu badema i mrkvu u tri naizmjenična dodavanja.

Smjesu premjestite u pripremljeni kalup.

Stavite u pećnicu i pecite oko jedan sat dok ne postane čvrsto na dodir i počne se odvajati od posude.

Čačkalica zabodena u sredinu kolača trebala bi izaći čista.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na rešetki 10 minuta.

Nakon toga uklonite kalup i pustite da se kolač ohladi do kraja a zatim ga čvrsto zamotajte u plastiku.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter