Ilustracija (Pexels)
Blagdani su pred vratima, a s njima i mnoštvo bogatih slastica koje čekaju na svoj red. No, prije nego što nas preplave svi ti teški kolači, poželimo nešto jednostavnije i lakše, poput ovog sočnog kolača od mrkve bez brašna.
Kolač je savršeno vlažan, s naglaskom na prirodnu slatkoću mrkve i orašaste arome badema, a najbolji će biti ako ga ostavite da "odmori" preko noći. Ali, ako ne možete dočekati, razumijemo—jer i najstrpljivijima će biti teško odoljeti ovom mirisnom desertu.
Prvi korak je taj da ćete pećnicu staviti grijati na 180°C, te rešetku (p)ostavite na sredinu.
Nauljite kalup promjera cca 23 cm i obložite ga papirom za pečenje. Lagano nauljite i papir.
Dok se pećnica grije, pomiješajte bademe i smeđi šećer u multipraktiku te miksajte dok bademi ne budu sitno samljeveni.
Dodajte prašak za pecivo, sol, cimet, muškatni oraščić te koricu limuna i promiješajte.
U drugoj posudi, umutite jaja mikserom, a potom im dodajte bijeli šećer i nastavite miksati dok smjesa ne postane gusta.
Dodajte ekstrakt vanilije, pa potom smjesu badema i mrkvu u tri naizmjenična dodavanja.
Smjesu premjestite u pripremljeni kalup.
Stavite u pećnicu i pecite oko jedan sat dok ne postane čvrsto na dodir i počne se odvajati od posude.
Čačkalica zabodena u sredinu kolača trebala bi izaći čista.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na rešetki 10 minuta.
Nakon toga uklonite kalup i pustite da se kolač ohladi do kraja a zatim ga čvrsto zamotajte u plastiku.
Dobar tek!