(Snimio Milivoj Mijošek)
Burek se vjerojatno razvio iz jela poznatog kao “börek” u Turskoj, koje je dio otomanske kulinarske tradicije. U Turskoj verziji često se koriste različite vrste nadjeva, uključujući sir, povrće ili meso, a kada su Osmanlije osvojile Balkan, jelo se brzo proširilo i prilagodilo lokalnim ukusima. U različitim zemljama, poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, burek je postao omiljeno jelo sa svojim specifičnim varijacijama, piše zadovoljna.rs, a prenosi N1.
Za tijesto:
Za nadjev:
Pomiješajte brašno i sol u velikoj zdjeli. Postupno dodavajte vodu i ulje, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i pržite dok ne porumeni.
U tavu dodajte mljeveno meso, posolite i popaprite po ukusu. Pržite dok meso dobro ne bude pečeno uz povremeno miješanje. Ako je smjesa suha dodajte malo vode i kuhajte još par minuta dok se ne sjedini. Neka se ohladi.
Tijesto podijeliti na 4-5 manjih loptica. Svaku lopticu razvaljajte što tanje. Ako koristite gotove kore, preskočite ovaj korak.
Na razvučeno tijesto stavite nadjev od mesa i luka. Tijesto razvaljajte u obliku puža ili savijte u trokute.
Na dno pleha staviti malo ulja pa redajte burek. Odozgo prelijte ostatkom ulja. Zagrijte pećnicu na 200°C. Burek pecite 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite vruće, uz jogurt ili kiselo mlijeko.