gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Odore del orto e del mar"

| Autor: The Outlaw Chef


Ležim na kamenitoj obali mora, osjećam miris divljih smokvi koje rastu odmah tu iza mene isprepletene tankim tonom eterike, koja hlapi uslijed djelovanja toplih sunčanih zraka iz iglica ružmarina.

I dok cvrčci “škripe” na obližnjem drveću koju mi “lokalci” nazivamo “makja”, primjećujem da je nebo svijetlo plave boje pa odmah tu ispod njega slijedi “žbunje i raslinje” isprepleteno niskim drvećem smokvi i ponekog grma ružmarina koje opet dijeli bijela kamena obalna linija od modro plavog mora… E sad… Pitam ja sebe, kako ovaj prizor i doživljaj prikazati kroz umjetnički izričaj gurmea zvan “Le Art Brut Cuizine” ? Pa evo upravo ovako… Zaronite sa mnom u ovaj čaroban recept i upoznajte svoje “unutarnje” - JA - s čarima i duhom Mediterana…

"Odore del orto e del mar""Odore del orto e del mar"

Sastojci za četiri osobe

  • 1kg kozica
  • 1kg krumpira
  • jedan limun
  • jedan svježi smokvin list
  • jedno zrno češnjaka
  • grančica ružmarina
  • mali stručak sviježeg peršina
  • pola jušne žlice meda
  • pola čajne žlice cvijeta morske soli
  • trećinu čajne žlice crnog friško samljevenog papra
  • jedna tikvica srednje veličine (cca 25 dkg)

Priprema

Dobro operite krumpir, osušite ga kuhinjskom krpom ili ubrusom, pa ga oštrim kuhinjskim nožem narežite na ploškice nešto tanje od vašeg malog prsta na ruci.

U manji lonac stavite jušnu i pol žlicu maslinovog ulja. Na maslinovo ulje stavite svježi smokvin list.

Po svježem smokvinom listu poslažite ploške krumpira. Po krumpiru poslažite svježi peršin. Po svemu prelijte pola jušne žlice meda.

Limun izrežite na tanke ploškice pa ga posložite po medu i krumpiru i zatim površinu limuna (gledajte da bude što ravnomjernije) posolite prstohvatom cvijeta morske soli.

Ubacite zrno svježeg očišćenog češnjaka kojeg ste zdrobili površinom oštrice noža ili dlanom na kuhinjskoj dasci.

Po limunu dodajte grančicu i iglice ružmarina. Zatim po limunu i ružmarinu poslažite tikvicu narezanu na kockice.

Po svemu ovome posložite kozice, dodajte još cca dec do max dec i pol vode, poklopite lonac i od kad voda zakipi kuhajte ga na srednje jakoj vatri 25 minuta. Maknite zatim lonac s izvora topline i pustite ga da odstoji nekih četiri do pet minuta.


Slaganje tanjura


Na plitki veliki tanjur, na dno, postavite tri do četiri ploške krumpira. Na ploške krumpira stavite ploške limuna iz lonca. Po ploškama limuna posložite tri - četiri kozice. Po svemu ovome stavite kockice od tikvice i prelijte jednom jušnom žlicom toća iz lonca u kojem ste kuhali…

Dobar vam tek dragi moji ljudi, uživajte u okusima Mediterana koji sljubljuje slatkasto, velo blagu gorćinu s ugodnim osjećajem slankastog… Tu negdje na granici gdje se dodiruju kopno i more. Gdje morski i kopneni svijet komuniciraju s pomoću svoje eterike…

The Outlaw Chef The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter