Ilustracija (Pexels)
Curry od bijelog graha ukusan je i hranjiv vegetarijanski obrok koji se lako priprema, a bogat je aromama indijske kuhinje.
Ovaj curry često se poslužuje uz kuhanu rižu ili naan kruh što upotpunjuje obrok, no možete ga jesti i samostalno.
Dodatno ga možete ukrasiti svježim listovima korijandera, te je idealan za hladnije dane jer pruža osjećaj topline i sitosti, a istovremeno je nutritivno bogat zahvaljujući kombinaciji vlakana, proteina i zdravih masnoća.
Za raitu (prilog sa strane):
Zagrijte ulje u tavi koja se ne lijepi i na srednje jakoj vatri pržite luk oko osam minuta dok ne omekša.
Dodajte đumbir, češnjak i čili i dinstajte još nekoliko minuta.
Odmjerite 300 ml tekućine iz konzerve graha u vrč i umiješajte vegetu da napravite temeljac (ne brinite ako je smjesa gusta ili grudasta jer će se otopiti u tavi).
U tavu dodajte sjemenke kumina i curry prah, a zatim rajčice, grah i patlidžan.
Dodajte temeljac koji ste napravili i zagrijte do vrenja.
Smanjite vatru na srednje nisku, poklopite i pirjajte pola sata minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte pola korijandera, pa maknite s vatre.
Za raitu, ubacite banane u sok od limete. Dodajte krastavac, luk, čili i preostali korijander.
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju i poslužite s polovicom curryja i raite.