GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Kleopatrina salata

| Autor: Glas Istre


Jako je lijep kuharski dan… Ja sa svojim kolegama na Velom Brijunu u kuhinji na plaži Saluga odrađujem narudžbe - jela, od gostiju i svi se dobro zabavljamo pritom…. I tako uleti Saša konobar i kaže: "Pa šta je ovo svako malo neka Cezar salata, a gdje je Kleopatra ?!" I onda mi je sinulo, poput kuglaste munje što para ranojutarnji proljetni zrak, tu dolje odmah iznad morske pučine… zašto ne bih izmislio, napravio i kreirao zaista "Kleopatra salatu". . .

I tako sam krenuo vozeći se u svojem "caffe raceru" prema kući analizirati unutar svojeg kreativnog Le Art Brut manijakalnog uma: Kleopatra je bila potomak moćnog kralja Aleksandra Velikog koji je bio Grk. Znači potreban mi je grčki bijeli slani sir… Budući da ju je rimski imperator Cezar "ganjao" i bio lud za njom …sigurno je bila "slatka" a istovremeno i paprena… Znači treba mi crvena slatka paprika i crni papar u zrnu… Cezar je došao iz Rima, a Kleopatra je jednim dijelom grčkog porijekla, znači riječ je o Mediteranu, dakle treba mi i bijelo stolno grožđe.

Ako u tu priču ubacim šaku rokule sigurno neću pogriješiti… Još ako dodam i par kapi maslinovog ulja i malo soka od limete, mrvicu mente i luka vlasca… Čini mi se da imam recept… recept zvan: Kleopatra salata…

Kleopatrina salataKleopatrina salata

Sastojci za jednu osobu

  • Jedna crvena slatka paprika
  • 8 dkg bijelog slanog grčkog sira
  • 7 do 8 bobica bijelog stolnog grožđa
  • manji stručaj luka vlasca
  • 7 sviježih listova mente
  • sok od pola limete
  • 7 dkg oraha
  • pola čajne žlićice cvijeta morske soli
  • jedna čajna žličica crnog papra u zrnu
  • jedna šaka sviježe rokule
  • jušna žlica maslinovog ulja

Priprema

Izrežite crvenu svježu slatku papriku na pola i očistite sjemenke iz paprike. Oštrim kuhinjskim nožem usitnite luk vlasac. Usitnite mentu.

Na vrelu tavu s par kapi maslinovog ulja pecite polovice paprike. Nakon par minuta prženja dodajte dva prstohvata papra kojeg ste friško samljeli u mužaru na krupno ili mlincu za papar. Papriku pecite sve dok s obje strane ne dobije mjestimice tamne mrlje.

Zatim papriku izvadite iz tave na dasku za rezanje, pričekajte par minuta da se ohladi pa ju izrežite na trakice. Oštrim nožem narežite jezgru oraha na srednje i krupne dijelove.
Iscjedite sok od pola limete.

U manju zdjelu stavite šaku svježe rokule, bobice grožđa, grčki slani feta sir kojeg ste izrezali na kockice, jezgru oraha izrezanu na komadiće, usitnjeni lik vlasac i mentu, trakice pržene crvene slatke paprike .

Sve ovo začinite s jednom jušnom žlicom maslinovog ulja i iscijeđenim sokom od limete i prstohvat cvijeta morske soli… Sve lagano izmiješajte i uživajte u laganim slatkasto kiselkastim osvježavajućim okusima koji se međusobno sljubljuju dok blaga ljutina friško zdrobljenog crnog papra u kombinaciji s maslinovim uljem i sokom limete "vaše nepce održavaju u laganim plamenu", a lagana gorkasta eterika oraha daje vam cjelodnevnu energiju…

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Damjan Bistričić Damjan Bistričić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter