gastro specijal subotom

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Bruschetta alla Atena

| Autor: The Outlaw Chef


Ranojutarnje sunce prolazi kroz grane i listove maslina. Njegove se zrake odbijaju unutar druge strane ogledala mojeg duha. Ja sjedim za povišenim stolom u ogromnom masliniku i ispijam jutarnji espresso.

Društvo mi prave dva mladića, oldschool gentlemana Velimir i Martin. I tako pričamo polako o svemu i svačemu a ponajviše o maslinama, maslinovom ulju i hrani… Mene je ovo okruženje ponovo podsjetilo na onu staru priču o nastanku grada Atene i posjetu dvaju bogova antičkog svijeta: boga mora Posejdona i božice mudrosti Atene.

Posejdon je poklonio stanovnicima grčkog mediteranskog svijeta izvor morske vode a Atena je zabivši svoje koplje u zemlju iz koje je trenutno niknulo lišće i plodovi, poklonila drvo masline. Mislim da sam jednom već o tome pisao samo sam se osvrnuo inspiriran Posejdonom i njegovim poklonom na jelo vezano uz morsku tematiku. E pa sada uz Velimira, Martina, božicu mudrosti Atenu i masline osvrćem se na jelo vezano uz maslinu u kojem će glavnu riječ voditi plod i ulje od masline…..

Bruschetta alla AtenaBruschetta alla Atena

Sastojci za jednu osobu

  • svježi limun
  • jušna žlica maslinovog ulja
  • čajna žličica meda
  • jušna žlica soka od svježeg pomidora
  • čajna žličica sviježih i usitnjenih borovih iglica
  • 4 dkg crnih maslina
  • 3 dkg zelenih maslina
  • trećina čajne žličice soli
  • trećina čajne žličice papra
  • trećina čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • jušna žličica limunovog soka
  • feta vama omiljenog kruha
  • jedna slatka crvena paprika

Priprema

Otkoštene crne i zelene masline oštrim nožem narezati na sitne komadiće i staviti ih u manju zdjelicu.

Iglice bora oštrim kuhinjskim nožem na što sitnije nasjeckati, pa ih ubaciti u zdjelicu sa maslinama.

U tu istu zdjelicu staviti jušnu žličicu meda, trećinu jušne žličice cvijeta morske soli, trećinu jušne žličice papra, pola jušne žlice limunovog soka i sve to dobro promiješati pa ostaviti u zdjelici u frižideru da odstoji preko noći.

Isto tako narezati tanku fetu limuna, staviti ju u manju zdjelu pa preko nje staviti jušnu žlicu svježeg soka od pomidora (možete žlicom izvaditi sirovu i mekanu sredinu pomidora pa staviti po feti limuna), dodati trećinu čajne žličice meda, prstohvat soli, prstohvat papra i sve to ostaviti isto tako u frižideru da odstoji preko noći…

Slaganje tanjura

Izrežite fetu vama omiljenog kruha, poprskajte ju maslinovim uljem i s par kapi limunovog soka pa ju ubacite u pećnici na 150 stupnjeva celzijusa nekih 15-ak minuta.
Na taj kruh stavite našu "tapenadu" od maslina koje ste nasjekli na sitno i ostavili u frižideru da odstoji preko noći.

Na tu tapenadu od maslina stavite onu fetu limuna koju ste ostavili da odstoji u limunovom soku, soku pomidora, soli i papru a koju ste prethodno plamenom kuhinjskog ili džepnog brenera pržili pet-šest sekundi sa svake strane. Na tu fetu limuna stavite trakicu svježe slatke crvene paprike. I onda zagrizite i uživajte u osvježavajućim okusima koje nudi ovaj brusket. Uz čašu svježeg soka od naranče ovaj brusket podiže vaš duh i raspoloženje, razbuđuje vas i daje vam savršenu energiju i balans za sretan početak dana…

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter