Ranojutarnje sunce prolazi kroz grane i listove maslina. Njegove se zrake odbijaju unutar druge strane ogledala mojeg duha. Ja sjedim za povišenim stolom u ogromnom masliniku i ispijam jutarnji espresso.
Društvo mi prave dva mladića, oldschool gentlemana Velimir i Martin. I tako pričamo polako o svemu i svačemu a ponajviše o maslinama, maslinovom ulju i hrani… Mene je ovo okruženje ponovo podsjetilo na onu staru priču o nastanku grada Atene i posjetu dvaju bogova antičkog svijeta: boga mora Posejdona i božice mudrosti Atene.
Posejdon je poklonio stanovnicima grčkog mediteranskog svijeta izvor morske vode a Atena je zabivši svoje koplje u zemlju iz koje je trenutno niknulo lišće i plodovi, poklonila drvo masline. Mislim da sam jednom već o tome pisao samo sam se osvrnuo inspiriran Posejdonom i njegovim poklonom na jelo vezano uz morsku tematiku. E pa sada uz Velimira, Martina, božicu mudrosti Atenu i masline osvrćem se na jelo vezano uz maslinu u kojem će glavnu riječ voditi plod i ulje od masline…..
View this post on Instagram
Otkoštene crne i zelene masline oštrim nožem narezati na sitne komadiće i staviti ih u manju zdjelicu.
Iglice bora oštrim kuhinjskim nožem na što sitnije nasjeckati, pa ih ubaciti u zdjelicu sa maslinama.
U tu istu zdjelicu staviti jušnu žličicu meda, trećinu jušne žličice cvijeta morske soli, trećinu jušne žličice papra, pola jušne žlice limunovog soka i sve to dobro promiješati pa ostaviti u zdjelici u frižideru da odstoji preko noći.
Isto tako narezati tanku fetu limuna, staviti ju u manju zdjelu pa preko nje staviti jušnu žlicu svježeg soka od pomidora (možete žlicom izvaditi sirovu i mekanu sredinu pomidora pa staviti po feti limuna), dodati trećinu čajne žličice meda, prstohvat soli, prstohvat papra i sve to ostaviti isto tako u frižideru da odstoji preko noći…
Izrežite fetu vama omiljenog kruha, poprskajte ju maslinovim uljem i s par kapi limunovog soka pa ju ubacite u pećnici na 150 stupnjeva celzijusa nekih 15-ak minuta.
Na taj kruh stavite našu "tapenadu" od maslina koje ste nasjekli na sitno i ostavili u frižideru da odstoji preko noći.
Na tu tapenadu od maslina stavite onu fetu limuna koju ste ostavili da odstoji u limunovom soku, soku pomidora, soli i papru a koju ste prethodno plamenom kuhinjskog ili džepnog brenera pržili pet-šest sekundi sa svake strane. Na tu fetu limuna stavite trakicu svježe slatke crvene paprike. I onda zagrizite i uživajte u osvježavajućim okusima koje nudi ovaj brusket. Uz čašu svježeg soka od naranče ovaj brusket podiže vaš duh i raspoloženje, razbuđuje vas i daje vam savršenu energiju i balans za sretan početak dana…
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.