Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke. Često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša, a ne sadrži gluten!
Sastojci za četiri osobe:
- 1 kapula
- 4 velika lista kelja
- 250 g heljde
- maslinovo ulje
- 1 češnjak
- kurkuma
Priprema:
Kapulu malo prodinstati na ulju koje želite. Dodati heljdu i kelj na rezance. Sve malo popirjati i zaliti vodom. Dodati sol, papar i kurkumu. Vode doliti malo više od sadržaja koji je u loncu.
Pustiti da kuha oko 30 minuta.
Vode dodavati po potrebi. Ako volite jušnije, dodajte više, ako volite gušće, manje. Pripaziti jer heljda dosta nabubri. Kada je heljda omekšala, isključiti, dodati malo maslinovog ulja i jedan istisnuti češnjak.
Dobar tek!