KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Preukusnu prženu rižu možete napraviti kod kuće za svega 20 minuta!

| Autor: Lucija Sučić
(iStock)

(iStock)


Pržena riža je klasično kinesko jelo koje je izuzetno jednostavno i ukusno, a gotovo je i spremno za posluživanje u svega 20 minuta.

Pržena riža podosta je svestrana jer ju možete po želji obogatiti povrćem i kombinirati kao prilog uz meso, ribu, tofu – ili pak uživati u njoj kao u samostalnom obroku.

Sastojci

  • 800 g kuhane riže
  • 2 žlice maslaca
  • 2 velika jaja
  • 30 g nasjeckanog luka
  • 50 g nasjeckane mrkve
  • 60 g smrznutog graška
  • 1-2 žličice mljevenog češnjaka
  • 3 žlice soja umaka, po želji i više
  • pola žličice sezamovog ulja po želji
  • sol i papar, po ukusu

Priprema

Stavite kuhanu rižu u hladnjak da se ohladi do upotrebe.

U običnu ili wok tavu stavite maslac te dodajte luk i mrkvu i dinstajte nekoliko minuta.

Zatim umiješajte češnjak i grašak. Gurnite sve na jednu stranu tave a na drugu dodajte jaja dok se ne napravi kajgana a potom sve promiješajte. Lagano umiješajte kuhanu rižu.

Na kraju dodajte sojin umak i pomiješajte, posolite i popaprite po ukusu. Poslužite dok je toplo i uslast!

Prije kuhanja…

  • Obavezno koristite hladnu rižu. Ovo jelo idealno je kada imate ostatke riže od ručka s kojima ne znate što biste!
  • Soja sos je ono što daje tradicionalni okus pržene riže i spaja sve okuse u ovom jelu. Odaberite onaj s niskim sadržajem natrija.
  • Iako nije obavezno, sezamovo ulje daje dodatni okus jelu i podsjeća na restoranski.

Izvor: Novi list

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter