Foto: Fini recepti
Sastojci:
Priprema:
U čistu zdjelicu natrgamo svježi kvasac za kolače, dodamo žličicu šećera, prelijemo mlakim mlijekom, sve zajedno izmiješamo pjenjačom i dobivenu pjenicu ostavimo na toplom da se digne.
Za to vrijeme maslac stavimo u posudu iznad vatre i pričekamo da se rastopi. Kada se maslac rastopio, ugasimo vatru, dodamo šafran, promiješamo sastojke, a zatim dodamo i šećer. Odmah zatim dodamo i polovicu grožđica i ulijemo mlijeko.
Sada u jednu čistu zdjelicu umutimo jedno cijelo jaje.
Zatim mokru smjesu od maslaca ulijemo u zdjelu s prosijanim brašnom i izmiješamo. Sada u brašno i maslac dodamo i umućeno jaje, sve zajedno posolimo i lagano još malo izmiješamo.
Zatim smjesu prelijemo dignutom pjenicom, ponovno izmiješamo sastojke i tijesto nastavimo klofati kuhačom poprilici pet minuta, odnosno dok se u tijestu ne počnu stvarati mjehurići. Ovako pripremljeno tijesto pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže sat do sat i pol vremena.
Nakon proteklog vremena, dignuto tijesto izvadimo na čistu radnu površinu, iz njega istisnemo zrak, a površinu lagano pobrašnimo. Zatim od tijesta izvaljamo površinu debljine poprilici 1-1.5 cm.
Sada iz razvaljanog tijesta izrezujemo razne oblike, slažemo ih na papir za pečenje, pokrijemo krpom i ostavimo da se dižu još 30-ak minuta.
Dignuto tijesto sada premažemo umućenim jajetom, posipamo s grožđicama i sve zajedno stavljamo u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
Nakon desetak minuta, naša peciva su gotova i možemo ih poslužiti.
(Izvor: Fini recepti)