kuhajte s glasom istre

Recept dana: Slatka peciva s grožđicama 

| Autor: Glas Istre
Foto: Fini recepti

Foto: Fini recepti


Sastojci:

  • svježi kvasac, 40 g za kolače
  • mlijeko, 500 ml mlako
  • šafran, 1/2 žličice
  • pšenično brašno, 850 g za kruh
  • sol, 1 žličica
  • šećer, 160 g
  • grožđice, 100 g sušene
  • jaja, 2 komada
  • maslac, 150 g

Priprema:

U čistu zdjelicu natrgamo svježi kvasac za kolače, dodamo žličicu šećera, prelijemo mlakim mlijekom, sve zajedno izmiješamo pjenjačom i dobivenu pjenicu ostavimo na toplom da se digne.

Za to vrijeme maslac stavimo u posudu iznad vatre i pričekamo da se rastopi. Kada se maslac rastopio, ugasimo vatru, dodamo šafran, promiješamo sastojke, a zatim dodamo i šećer. Odmah zatim dodamo i polovicu grožđica i ulijemo mlijeko.

Sada u jednu čistu zdjelicu umutimo jedno cijelo jaje.

Zatim mokru smjesu od maslaca ulijemo u zdjelu s prosijanim brašnom i izmiješamo. Sada u brašno i maslac dodamo i umućeno jaje, sve zajedno posolimo i lagano još malo izmiješamo.

Zatim smjesu prelijemo dignutom pjenicom, ponovno izmiješamo sastojke i tijesto nastavimo klofati kuhačom poprilici pet minuta, odnosno dok se u tijestu ne počnu stvarati mjehurići. Ovako pripremljeno tijesto pokrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom da se diže sat do sat i pol vremena.

Nakon proteklog vremena, dignuto tijesto izvadimo na čistu radnu površinu, iz njega istisnemo zrak, a površinu lagano pobrašnimo. Zatim od tijesta izvaljamo površinu debljine poprilici 1-1.5 cm.

Sada iz razvaljanog tijesta izrezujemo razne oblike, slažemo ih na papir za pečenje, pokrijemo krpom i ostavimo da se dižu još 30-ak minuta.

Dignuto tijesto sada premažemo umućenim jajetom, posipamo s grožđicama i sve zajedno stavljamo u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.

Nakon desetak minuta, naša peciva su gotova i možemo ih poslužiti.

(Izvor: Fini recepti)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter