KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT Kiseli kupus sa slaninom i piletinom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Čim zahladi prijaju intenzivniji okusi i masnija jela kao što je kiseli kupus. Obično se kuha sa suhim mesom, pirja sa slaninom ili kobasicama, svježom svinjetinom kao što je buncek ili vratina. Ovog puta predlažemo manje čestu varijantu - piletinu. Pileće meso preuzme na sebe višak slanoće, a kupusu daje finiji okus. Bila sam skeptičan kada sam dobila ovaj recept, ali ispunio je sva očekivanja. Piletina također može biti dodatak nekom drugom mesu koji prevladava u jelu, kao što je svinjska vratina.

Vrlo je važno nabaviti dobar kiseli kupus. Istarski proizvođači imaju jako dobar proizvod. Osim na tržnicama, istarski kupus zna se naći i u nekim prodajnim centrima.

Sastojci:

¾ kilograma kiselog kupusa

3 - 4 žlice maslinovog ulja

3 - 4 režnja češnjaka

20 dkg pancete

batak i zabatak

lovorov list

1 decilitar vina

Postupak:

Na maslinovom ulju ispržiti batak i zabatak dok ne dobije smeđu koricu, oko desetak minuta. Dodati nasjeckani češnjak i narezanu pancetu da se zaprži. Nakon toga dodati djelomično isprani kupus, lovorov list, papar u zrnu. Dinstati dok ne ispari voda kako bi se kupus malo zapekao. Nakon toga doda se vino i sve skupa pirja još oko sat vremena. Ukoliko je potrebno dolije se još vina kako kupus ne bi zagorio. Cjelokupno vrijeme pirjanja kupusa je oko sat i pol. Može se servirati s prženim krumpirima, pečenim kobasicama ili svinjskom vratinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter