U MORNARIČKOM PARKU ODRŽANA AKCIJA "ZELENI PLAN"

Tulipanovac, olovke i stabla za povratak prirodi


Zanimljiv i nesvakidašnji program u sastavu drugog izdanja projekta "Otvoren grad" pod naslovom "Zeleni plan" osmišljen kao urbana akcija istoimenog kolektiva koji čine Breda Bizjak, Tomislav Krnač, Noel Mirković, Helga Goran i Valentina Kaić, ovaj put u suradnji s priznatim hrvatskim umjetnikom Vladom Martekom, članom čuvene Grupe šestorice autora, održan je danas u Mornaričkom parku.

Vraćanje i primanje

U programu su sudjelovali djelatnici Pula Herculanee i učenici Eko-grupe iz pulske Gimnazije, a program se sastojao u sadnji stabla vrste tulipanovac ('Liriodendron tulipifera'), dok je istovremeno umjetnik Vlado Martek izveo akciju pod nazivom "Vraćanje i primanje. (Predpoetski dijalog s neverbalnim)".

- Ovo je jako bitan dan za nas, netko će se možda pitati zašto je jedno stablo tako bitno, ali to je vrlo važna stvar. Na ovaj način štitimo dio kulturno-povijesne cjeline, jer je tema ovogodišnjeg projekta 'zeleni sistem' grada te istraživanje njegove uloge i vrijednosti kao integralnog dijela kulturno-povijesne baštine, kazala je Breda Bizjak. I ovogodišnji projekt "Otvoreni grad" odvija se u sklopu Društva arhitekata Istre, a ostvaruje ga pulska arhitektica Breda Bizjak sa suradnicima.

Namjera te akcije, kako je naglasila Bizjak, bila je upozoriti šire građanstvo na sustavno uništavanje zelenog fonda te senzibilizirati građane za njegov kulturni, biološki i ekološki značaj te pokazati i najmlađima veliki značaj stabla.

- Jako smo zahvalni i Tatjani Mandić Bulić na pomoći i savjetima, te na odabiru tulipanovca upravo za ovu akciju, kazala je Bizjak koja se osvrnula ukratko i na značaj Mornaričkog parka, nekada botaničkog, kroz povijest.

Ovaj park podignut je 1863. godine razvojem pulske četvrti Sv. Polikarpa kao najstariji javni park u Istri i prvi planirani gradski park u Puli. Nastao je tako što su austrijski mornarički časnici donosili sadnice stabala iz svih krajeva svijeta. Do 1914. godine u parku su bile zasađene 63 različite biljne vrste.

Drvo-drvu

Umjetnik Vlado Martek pri tome je imao zanimljivu akciju u parku, i to ne performans, nego baš, kako je sam izjavio, akciju.

On je na nekoliko stabala postavio olovke, nekoliko stotina olovaka, te je na poetski način vratio drvo - drvu.

- Olovke su obične, drvene, a mi prečesto zaboravljamo da su one drvene. Na taj način vraćam stablo stablu, drvo drvu. Olovke jesu ljudski proizvod, ali one su i dio prirode, i na taj način želim da olovka bude prepoznata kao drvo. Simbolički se prikazuju vrijednost i uporabna vrijednost (sredstvo za pisanje). Silno sam zahvalan organizatorima što su me pozvali da budem dio ove akcije, olovke imaju to srodstvo sa stablima, pa neka volimo stabla zajedno s olovkama, kazao je Martek.

Ovaj pjesnik, likovni umjetnik i pisac je sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća, zajedno s Mladenom i Svenom Stilinovićem, Fedorom Vučemilovićem, Borisom Demurom i Željkom Jermanom u Zagrebu osnovao Grupu šestorice autora.

Treću godinu zaredom projekt Otvoreni grad u sklopu Društva arhitekata Istre (DAI-SAI) ostvaruje arhitektica Breda Bizjak sa suradnicima. Urbanim akcijama u suradnji s umjetnicima želi se upozoriti na zapuštene, "nevidljive" i neiskorištene gradske prostore, potaknuti na razmišljanje, ali i na raspravu, te na rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada, kao i istražiti te ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje i ponovnu valorizaciju.

Budući da je akcija bila edukativnog tipa, osim gimnazijalaca, tu su sudjelovali i mališani iz skupine Mali zeleni s Palazzina koji djeluju u sklopu predškolske ustanove Mali svijet, te Brzići s Monte Zara. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter