vodnjanski novovalni rokeri

Stabilizacija ovog petka u vodnjanskoj Bašti

| Autor: Glas Istre
Grupa Stabilizacija danas djeluje kao trio

Grupa Stabilizacija danas djeluje kao trio


U vodnjanskoj Bašti (Rotonda) ovog petka, s početkom u 21 sat održat će se koncert vodnjanskog novovalnog rock sastava Stabilizacija.

Više o novostima saznajemo od članovima ove grupe osnovane prije više od četiri desetljeća, koji su se nakon poduže kreativne pauze ponovno reaktivirali.

- Ako bismo Stabilizaciju usporedili sa stablom, njezini bi korijeni bili u Vodnjanu, deblo bi bilo u Puli, a krošnja bi se širila posvuda. Nakon iznenadne smrti našeg bubnjara Nikice Durakovića u listopadu 2021. godine, odlučili smo da Stabilizacija prelazi iz kvarteta u trio, kažu članovi grupe.

Drugo putovanje

Usprkos raznim okolnostima, trio kojeg čine gitarist i pjevač Boris Čače, gitarist i pjevač Valter Šćulac i basist Danilo Dragosavac posvećuje svoje najbolje godine glazbi koju je stvarao u Vodnjanu. Na temelju te glazbene prošlosti započeli su svoje drugo putovanje kroz svijet glazbenog stvaralaštva, svjesno napuštajući prijašnje aranžmanske obrasce.

Odustali su od potrage za novim bubnjarom i uz pomoć nove tehnologije digitalizirali su bubanj koji je na "starim" pjesmama svirao Nikica. Na taj način, ostaje i dalje prisutan kao drag član i poseban prijatelj.

Stabilizacija je svoju drugu fazu javnih nastupa započela 2019. godine upravo u Vodnjanu, u Domu mladih. Nakon toga nastupili su na Rocktarati u Puli, dva puta na Rock’n’Grill festu u Puntiželi, na festivalu prijateljstva u spomen na preminulog Nikicu na Rtu Kamenjak, te u caffe baru La Resistance u Puli.

Te su im prilike omogućile da kao trio isprobaju svirku uživo bez bubnjara i da kroz interakciju s publikom testiraju novu koncepciju. Pozitivne reakcije publike dale su im dodatni poticaj da nastave raditi na novom repertoaru i novim pjesmama. Boris Čače u svom laboratoriju zvuka ima toliko novih kompozicija da se nastavak autorskog izričaja neće dovoditi u pitanje.

Zbog svega navedenog, današnja Stabilizacija nije ona iz osamdesetih godina. No, ono što budi kuriozitet iz njihovog opusa jest da su tekstovi pjesama koje su nastale osamdesetih godina savršeno aktualni i u 21. stoljeću. Novo doba trebalo bi podrazumijevati napredak u svakom pogledu, no čini se da je napredak u odnosu na osamdesete godine prošlog stoljeća vidljiv uglavnom u tehnološkoj dimenziji dok u društvenim i političkim odnosima napretka gotovo i nema.

- Unatoč tragediji dva Svjetska rata, traumama svih lokalnih sukoba diljem svijeta, najavama ekološke i klimatske kataklizme, i dalje se nesmiljeno izrabljuju prirodni i ljudski resursi. Svjedočimo svakodnevnom ponižavanju "malog" čovjeka, ugrožavanju najosnovnije ljudske egzistencije, neviđenim migracijama i prijetnjama novim ratovima, uključujući i nuklearni. Tehnološki je čovječanstvo učinilo korak od milje unaprijed, a društveno sedam milja unatrag.

Upravo iz ovakvog rakursa Stabilizacija crpi svoju inspiraciju. Kao i u osamdesetim, i dalje je prisutna kritika sustava, politike, korupcije i ljudske gluposti. Današnje pjesme govore i o odnosu čovjeka prema samom sebi, prema svom tijelu, prema izmanipuliranoj samodopadnosti i pripadnosti trendovima nametnutih preko društvenih mreža što je jedan od akutnih problema današnjih generacija u svjetskim razmjerima.

Društveni dijalog

Na gotovo svim razinama društvenog dijaloga vidljiva je želja za pripadnošću, no čini se da je učestalija kroz tjelesne manifestacije nego kroz manifestacije uma. U tom međuprostoru glazba Stabilizacije daleko je od lakih trendova, angažirana je u promišljanju o svakodnevici o kojoj na svoj način progovara u svojim pjesmama, poručuju članovi Stabilizaciju.

Na koncertu koji će se u petak u Vodnjanu, publika će imati priliku čuti rearanžirani repertoar uz premijernu izvedbu tri nove pjesme "Superstar", "Pravi ritam" i "Nemoj!". Koncert će otvoriti DJ Teddy Lee s početkom u 21 sat. Koncert organizira Grad Vodnjan-Dignano i Turistička zajednica Grada Vodnjan-Dignano, a ulaz je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum