U Zajednici Talijana

Održani Milottijevi dani: Hommage nezaboravnom maestru

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


U Zajednici Talijana održan je koncert u povodu Milottijevih dana, manifestacije posvećene nezaboravnom maestru Nellu Milottiju u organizaciji Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje, Kulturno-umjetničkog društva »Lino Mariani« i pulske Zajednice Talijana.

Kroz program je vrlo ležerno, duhovito, inspirirano vodila pulska glumica s osječkom adresom Petra Bernarda Blašković, a prikazani su i inserti intervjua s Milottijem, iz čega je još jednom bila vidljiva njegova svestranost, kako je stvarao razne glazbene žanrove i bio je uvijek nadahnut, pun ideja, inspiracija za stvarati glazbu za zborove, soliste, razne instrumente...

Za djelo »La campana solitaria« napisao je glazbu i tekst, a kompoziciju su izveli sopranistica Georgie Goldin i pijanist Sandro Vešligaj, koji su interpretirali i djelo »Gradiću moj lepi«, koji je prema napisao Rikard Katalinić Jeretov.

Sasvim posebnu priču imaju »Ohridski biseri za flautu i klavir«. Naime, to je djelo Milotti skladao za svoju kolegicu i obiteljsku prijateljicu, profesoricu flaute Reginu Nožicu, s kojom je dugo surađivao, a Samanta Stell, poznata flautistica koja je ovu skladbu izvela, bila je posljednja učenica profesorice Nožica prije mirovine. Korepetitor za ovu skladbu bio je svestrani Sandro Vešligaj.

I za kraj, zabavna glazba u izvedbi izvrsne mezzosopranistice Lore Pavletić i isto tako izvrsnog tenora Kristiana Marušića te uz neizostavnu Vešligajevu klavirsku izvedbu - »Sior Nino bevandela«, »In vino veritas« i »Verso la felicita’«, a pridružila im se i Petra Blašković u jednoj skladbi - kao pjevačica.

Na taj je način hommage nezaboravnom maestru prikazao razne aspekte njegova djelovanja, a zahvaljujući video-uratku, moglo se saznati ponešto više i o njegovom životu, kao i o ljubavi prema supruzi Kiti s kojom je bio od rane mladosti pa sve do smrti.

Nazočne su pozdravili predsjednica Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje Aleksandra Santin Golojka, pulski dogradonačelnik Bruno Cergnul i dožupanica Jessica Acquavita uz riječi pohvale za ovu manifestaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter