POLUOTOK RADOSTI

Održan koncert u Svetim srcima: Dojmljiv dijalog gitare i klavira

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Osobna arhiva)

(Foto: Osobna arhiva)


Novi termin - listopad, ali ustaljeni koncept. Festival komorne glazbe Poluotok radosti ove je godine imao na rasporedu dva koncerta, uspješna, uz zanimljiv repertoar, u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca. Equilibri sonori, iliti zvučne ravnoteže u talijanskoj glazbi za klavir i gitaru predstavili su gitarist Lapo Vannucci i pijanist Luca Torrigiani. Oni su poveli u s(p)retnoj simbiozi svojih instrumenata nazočne putovanjem kroz razne emotivne, senzibilne i misaone sfere, nježnim, romantičnim i strastvenim nastupom. Odabrali su repertoar namijenjen upravo simbiozi tih instrumenata, s posebnim naglaskom na suvremenu glazbu. Glazbenici, osim što su veliki prijatelji, su i suradnici, s diplomom konzervatorija iz Firence, a nastupaju i solistički i kao duo, za što su dobili pohvale stručne kritike.

Brojne su suradnje obilježile njihovu karijeru, a zajedno nastupaju već 14 godina. Od Carcassija, Castelnuova-Tedeschija, Paradisa, Procaccini, Di Fiorea, Bigazze&Colonne, repertoar je bio zbilja raznolik, posebno namijenjen skladnom jedinstvu tih dvaju instrumenata, koji su se isprepletali u tim osebujnim glazbenim dionicama, intervalima, tehnikama, uvijek vrlo inspirirano i snažno.

Iako je riječ o skladateljima i djelima koji nisu toliko poznati široj publici, melodioznošću glazbenih dionica lako su pronašli put do duša slušatelja, uigranim, odnjegovanim i scenski lijepo pripremljenim nastupom. Još jednom je potvrđena univerzalnost glazbenog jezika, tog jedinstvenog izražajnog sredstva koje djeluje tako ljekovito, koje je u stanju pokrenuti lavinu emocija, nadasve onih pozitivnih, ali i navesti na promišljanje, na introspekciju.

Publika je u sugestivnom prostoru Svetih srca uz izložbeni postav posvećen maritimnoj vili iz Valbandona i više nego dobro prihvatila ovaj nastup, nagradivši glazbenike iz Italije - inače višestruko nagrađivane i pohvaljene - za njihovo predstavljanje pulskoj publici. Zaslužna za ovaj koncert je pulska pijanistica i glazbena pedagoginja Vesna Ivanović Ocwirk, koja je organizatorica nekoliko glazbenih festivala u Puli i okolici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter