Veliki petak dan je kada se posti uoči Uskrsa i idealan je da pripremite - bakalar. Donosimo vam jednostavan recept za tradicionalni specijalitet bakalar na bijelo. Postoji nekoliko varijanti pripreme, s krupnijim komadićima ribe ili sitnijim, izmiksanim u paštetu. Izbor je na vama!
SASTOJCI (za šest osoba):
1 suhi bakalar (oko 500 g)
600 g krumpira
½ glavice češnjaka
vezica peršina
lovor
1 luk (100 g)
150 ml maslinova ulja
100 ml mlijeka
sol
crni papar mljeveni
PRIPREMA:
Dan prije pripreme, bakalaru odrežite peraje i rep. Potucite ga batom za meso kako bi lakše omekšao. Stavite ga u vodu da se moči i vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno.
Omekšali bakalar stavite u posudu i prelijte vodom. Dodajte narezani luk, papar u zrnu, češnjak, list lovora te kuhajte dok bakalar ne bude skuhan. Kuha se nekoliko sati, a da je gotov znati ćete po mesu koje se odvaja od kosti. Kuhani bakalar očistite od kože i kostiju.
Krumpir narežite na kocke i kuhajte u vodi u kojoj se kuhao bakalar.
Bakalar i krumpir pomiješajte, dodajte vode u kojoj se kuhao bakalar, sitno nasjeckana 3 češnja češnjaka i nasjeckani peršin, maslinovo ulje, papar i sol po potrebi. Kad ste dodali sve sastojke kratko promiješajte, poklopite posudu i dobro tresite s njom.Na kraju dodajte mlijeko i ponovno protresite posudu dok se bakalar i krumpir ne usitne i ne povežu.
Bakalar na bijelo poslužite uz neku tjesteninu. Naša preporuka su svakako pasutice!